За първи път в историята Маратон Варна ще определи държавните

...
За първи път в историята Маратон Варна ще определи държавните
Коментари Харесай

Маратонът на Варна за пръв път ще определи държавните шампиони

За първи път в историята Маратон Варна ще дефинира държавните първенци в тази атлетическа дисциплинираност. Осмото издание на конкуренцията е тази неделя и уредниците още веднъж имат за приоритет да подтикват българското присъединяване. С съществена заслуга за провеждането му е община Варна, която даже и в най-трудните години не позволи да бъде нарушена традицията с едно от трансформиралите се в емблематични за града събития, живописен пролетен състезателен празник в морската столица.

Стартът е тъкмо в 9.30 часа по традиция от площад " Независимост “ до Варненската опера. Първи потеглят участниците в класическия маратон, след тях през пет минути ще тръгнат тези в полумаратона и най-после бягащите 10,5 километра. Новото тази пролет е бягането на 2,5 километра, в което се чака да се включат най-малките искащи да вземат участие.

Точно в 10.00 часа в зоната на старт-финала ще бъде обещано началото на Деня на предизвикването с самодейността „ 15 минути интензивност с Декатлон “, която ще приключи с теглена на лотария с награди в 12.00 часа.

Тази година Маратон Врана посреща участниците с ново трасе. След старта бегачите се насочат по централната пешеходна зона и навлизат от основния вход в Морската градина, а след това се включват за малко по пътя Варна – Златни пясъци. Предимство за спортистите е да бягат измежду зеленината на парка и пред очите им да бъде морският небосвод.

Вече има рекорден брой поръчки за присъединяване – до момента са се записали над 1000 бегачи. Много от спортистите са от чужбина, измежду които от Германия, Румъния, Англия, и други Големият брой искащи да започват наложи уредниците да обезпечат спомагателни стартови номера. Участниците могат да избират сред три дистанции – класическата от 42,195 километра, полумаратона на 21 километра и по-кратката на 10,5 км, което е причина да се включат още фенове на бяганията в България, поканени са лекоатлетическите клубове и бегачески организации от цялата страна.

Контролно време на маратона е 5 часа и 30 минути.

Фактът, че в морската столица ще се дефинират държавните първенци по маратон за тази година обезпечава присъединяване на най-хубавите ни състезатели в тази дисциплинираност. По традиция ще започват и няколко елитни бегачи от водещите в света школи – Кения, Етиопия и други Организацията е подкрепена от доста доброволци и хора на реда, конкуренцията ще се излъчи онлайн по спортно насочения канал на националната телевизия Българска национална телевизия 3.

Награждаванията се чакат от 11:00 до 11:20 часа за 10 и 21 километра, а призьорите в класическия маратон ще бъдат отличени след 12:30 часа. Парични награди са планувани за първите шестима при мъжете и дамите на класическия маратон и за първите трима в другите дистанции. Бонуси ще получат и най-бързите във всички бягания измежду " ветераните “ над 45 години.

Маратон Варна продължава тази неделя веригата от атлетически надпревари в осмата година от самодейността под мотото " Бягането като метод на живот “. Учредена през 2016 година, за няколко сезона тя бързо увлече хиляди и се трансформира в незаменима част от модерния образ на няколко огромни български селища. Тази година веригата започва с конкуренцията в Стара Загора на 9 април, следвана в този момент от надпреварата във Варна на 14 май и обичайният край в София на 8 октомври.

Онлайн поръчките за присъединяване в морската столица към този момент са затворени, само че към момента можете да се запишете за присъединяване посредством късната регистрация до събота – детайлности, последни вести, детайлно трасе и метод за присъединяване в Маратон Варна са оповестени на: https://marathonvarna42km.com/

Рекордите на маратона са владеене на кенийски спортисти: при мъжете Осеа Тюей (Кения) с 2:16:35 часа от 2019 година, а при дамите Джабет Наом (Кения) бяга преди две години за 2:33:08 часа.

Ето кои сграбчиха купите и призьорите във Варненския маратон предходната пролет:

МЪЖЕ: Омер Алканоглу 2:28:02 ч., Шабан Мустафа 2:28:44 часа, Мирослав Спасов 2:29:35 часа

ЖЕНИ: Маринела Нинева 2:44:26 часа, Надежда Ангелова 3:05:12 часа, Никол Камарашева 3:19:09 часа
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР