За първи път в историята Европейският съюз ще финансира закупуването

...
За първи път в историята Европейският съюз ще финансира закупуването
Коментари Харесай

ЕС въоръжава Украйна, забранява руски медии и полети

За първи път в историята Европейският съюз ще финансира закупуването и доставката на оръжия и друго съоръжение за страна, която е обект на нахлуване. Това съобщи Урсула фон дер Лайен.

Тя изясни още, че Европейски Съюз ще ускори още повече глобите против Кремъл и " неговия помощник " Беларус. Председателят на Европейската комисия добави, че въздушното пространство ще бъде затворено за всеки съветски аероплан, в това число и за частните самолети на олигарси, оповестява Нова.

Прекратява се активността на съветските медийни групи " РТ " и " Спутник " в страните от Европейски Съюз. Замразява се имуществото на Руската централна банка и се стопират преводите от и към нея. 

Европейска комисия предлага нови наказания, които засягат съветските олигарси. Предложени са и наказания против лица от Беларус. 

Изключването на Русия от системата SWIFT ще попречи на някои съветски банки да употребяват интернационалните си финансови запаси в поддръжка на съветската валута.

" Ще предложа на водачите на Евросъюза следните ограничения. Първо, ние се ангажираме да премахнем избрани съветски банки от SWIFT. Това ще подсигурява, че тези банки ще бъдат изключени от интернационалната финансова система и ще навреди на способността им да работят в международен мащаб ", съобщи в събота вечерта Урсула фон дер Лайен.

Лидерите от Г7 също се оповестиха за изключването на Русия от системата SWIFT. Премиерът на Унгария Виктор Орбан поддържа глобите против Русия.

" Подкрепяме всички наказания. Няма да блокираме нищо от това, което Европейският съюз контракти. Приемаме го и ще го подкрепим. Сега не е време да се вършим на умни. Време е да бъдем единни ", съобщи Виктор Орбан.

Междувременно Западът продължава да обезпечава военна помощ на Украйна. В внезапна смяна на политиката си, Германия разгласи че дава помощ на Украйна и незабавно стартира да строи терминали за полутечен газ.

" Тази нова действителност изисква ясни отговори и ние ги даваме. Решихме Германия да даде на Украйна оръжия, с цел да може да се отбрани ", съобщи канцлерът Олаф Шолц.

На изключителната сесия на Народното събрание участва и посланикът на Киев, който беше посрещнат на крайници с овации.

Две от най-големите софтуерни компании -  " Мета " на Марк Зукърбърг и " Алфа ", която ръководи Гугъл, оповестиха, че стопират рекламите на съветските държавни медии. В същото време хакери за следващ път смъкнаха уеб страницата на съветския президент. А в Twitter милиардерът Илън Мъск разгласи, че е преместил спътник над Украйна, с цел да обезпечава интернет връзките над страната.

" Услугите на " Старлинк " към този момент са дейни в Украйна. Още терминали са на път ", написа Мъск в Twitter.

Това значи, че Русия към този момент няма да може да блокира достъпа до интернет в Украйна, а в случай че желае да го направи, ще би трябвало да извърши интернационалните хакерски атаки.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР