За първи път в историята ежегодното ислямско поклонение хадж е

...
За първи път в историята ежегодното ислямско поклонение хадж е
Коментари Харесай

Виртуален хадж за мюсюлманите по света

За първи път в историята годишното ислямско поклонение хадж е затворено за поклонници отвън Саудитска Арабия. Причината - COVID-19.
Така тази година вместо 2,5 милиона поклонници, както предходната година, броят им се лимитира сред 1 000 и 10 000. Обикновено милиони пътуват до Мека, най-светият град за мюсюлманите, за пет дни поклонение. То е главен принцип на исляма и е наложително всички мюсюлмани да участват на него най-малко един път в живота си, в случай че не са в положение да пътуват физически или финансово, написа БГНЕС
За да показа прекарването с мюсюлманите по света, които не могат да участват, немска компания основава интерактивно цифрово преживяване на хадж, оповестява Euronews. Приложението е озаглавено „ Muslim 3D “, то може да наподобява като видео игра, само че в действителност е виртуална обиколка из ислямския метод на живот, история и ритуали.
Създателят на „ Muslim 3D “ е компания, наречена „ Bigitec “, в Бон, Германия. Управляващият шеф Билал Чбиб не счита, че виртуалното му прекарване на хадж е сурогат на цялостното поклонничество, само че предлага метод хората да изживеят ритуала от разстояние.
" Не мисля, че това ще бъде сурогат на ислямското поклонение, тъй като е част от самия обред да бъдем физически там, да носим облеклата, да посещаваме местата, които имат религиозно значение за нас. Но несъмнено е инструмент, с цел да имаме опция за посещаване на това място. "
Казва, че концепцията за виртуалното прекарване му пристигнала преди повече от десетилетие като метод да съчетае любовта си към технологиите и видеоигрите с религиозното и културното усещане.
„ Идеята ми пристигна преди 10 години, защото моята пристрастеност е създаването на видеоигри и съм буен състезател на видеоигри. И в един миг се зачудих за какво няма нищо, където да изследва личната ми просвета и история “, изяснява Чбиб. " Но продуктите, които виждах, бяха основно военни игри, в които мюсюлманите бяха неприятните, които трябваше да бъдат разстреляни. "
За създаването на приложението Чбиб и неговите сътрудници употребявали фотоси и костюми за снимане на придвижванията, които да възпроизведат тъкмо процеса на молитвена анимация. Това разрешило на екипа да сътвори реалистична версия на свещеното място Кааба, центъра на най-светата джамия, Масджид ал Харам, в Мека.
„ Можете да преживеете това събитие виртуално, напълно “, споделя Чбиб, „ това е нещо, което не можете да изживеете като прочетете книга. "
 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР