За първи път в историята днес македонски премиер говори пред

...
За първи път в историята днес македонски премиер говори пред
Коментари Харесай

За първи път в историята: Македонски премиер с реч пред Европейския парламент

За първи път в историята през днешния ден македонски министър председател приказва пред Европейския парламент в Страсбург. Зоран Заев се обърна към евродепутатите на македонски и назова исторически договорите, които Скопие съумя да подписа с България и Гърция, и които обрисуваха пътя на страната за участие в Европейския съюз и НАТО.


Според Заев, референдумът за името в края на септември е доста повече от референдум за съглашението от Преспа, той е референдум за независимостта на Македония.

Македонският министър-председател благодари на министър председателите на Гърция и България Бойко Борисов и Алексис Ципрас за постигнатите договорености. Според него договорът от Преспа би могъл да се трансформира в модел и за другите страни на Балканите за това по какъв начин се вземат решение междусъседски разногласия.

Заев съобщи, че всички националности, които живеят в Македония, в това число българите, желаят страната да стане член на Европейски Съюз. Речта на Заев пред Народното събрание е единствено ден преди визитата на висшия представител по въпросите на сигурността и външната политика Федерика Могерини в Скопие.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР