За първи път в историята астрономи успяха да направят снимка

...
За първи път в историята астрономи успяха да направят снимка
Коментари Харесай

Историческо: За първи път направиха снимка на черна дупка

За първи път в историята астрономи съумяха да създадат фотография на черна дупка. Това може да докара до ревюлюция в познанията ни за тези енигматични обекти, оповестява The Guardian.
Кадърът демонстрира ореол от прахуляк и газ, ограждащ дупка в центъра на галактиката Messier 87, която се намира на 57 млн. светлинни години от Земята. Диаметърът на обекта е от 40 милиарда километра, което е три милиона пъти повече от размера на нашата планета. Масата му пък е като на 6.5 милиарда звезди като нашето Слънце.
Самата дупка не може да се види, само че последните наблюдения за първи път водят астрономите до нейната граница.
Снимката е направена от Event Horizon Telescope (EHT), мрежа от осем радиотелескопа, ситуирани на разнообразни места по света, а в реализирането ѝ, което е лишило шест години, са се присъединили 200 учени.
" Черните дупки са най-мистериозните обекти във вселената. Сега съумяваме да забележим това, което в миналото мислехме за невероятно за виждане ", съобщи Шепърт Дулеман, шеф на EHT и старши академик от " Харвард ".
Вижте и видео:

We are proud to be part of this revolutionary discovery.
The #RealBlackHole image is the result of the large scale collaboration Event Horizon Telescope, where EU-funded researchers have played a key role. #EUResearch #EHTBlackHole
Read more here → https://t.co/p57pVlU0nr pic.twitter.com/yQstgrItlo
— European Commission
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР