За първи път в история на модерната медицина болестта Алцхаймер

...
За първи път в история на модерната медицина болестта Алцхаймер
Коментари Харесай

Излекуваха Алцхаймер за първи път

За първи път в история на модерната медицина заболяването Алцхаймер е била отстранена при лабораторни мишки и това отключва огромна вяра за основаването на сполучливи лекарства, които да бъдат прилагани и при хората. Учените са съумели да понижат равнищата на основния ензим ВАСЕ1, който от своя страна е понижил количеството на амилоидните плаки, за които се счита, че предизвикват Алцхаймер.

След тестванията мозъците на лабораторните мишки са били изцяло изчистени от плаките и тяхната когнитивна функционалност се е възобновила доста бързо. Това е първият случай в историята, когато учени са съумели изцяло да изчистят амилоидните плаки. Проф. Рикянг Ян, водещият академик на проучването, изяснява, че екипът му е доста удовлетворен и окуражен от позитивния резултат на тестванията.

За задачите на екипа учените са предиздвикали мишките в началото да развият Алцхаймер и по-късно генетично са били селектирани по този начин, че да създават последователно спадащи равнища от ензима с течение на времето. След като са развили заболяването на възраст от 75 дни мишките са били изцяло изчистени от плаките когато са достигнали възраст от 10 месеца. Реално, учените са комбинирали по доста работлив метод две генетични абнормалности, като едната е съумяла да ликвидира другата.

“Нашите резултати обезпечават доказателство, че амилоидното отсрочване на плаки може да бъде изцяло обърнато след серийното и възходящо заличаване на ензима ВАСЕ1 при възрастни човеци. Това показва, че инхибиторите на ензима имат действителния капацитет да лекуват заболяването на Алцхаймер без да се предизвиква нежелана токсичност по време на процеса. Бъдещите проучвания би трябвало да разработят тактики за минимизиране на синаптичните повреди, които се получават при забележителното инхбиране на ензима, с цел да реализиран оптимални резултати при лекуването на заболяването ”, изяснява проф. Ян.

Psy Blog

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР