За първи път в Художествената галерия на Смолян ще бъде

...
За първи път в Художествената галерия на Смолян ще бъде
Коментари Харесай

Изложба за ценители организират в галерията на Смолян

За първи път в Художествената изложба на Смолян ще бъде показана гостуваща галерия на Илия Петров - живопис, графика, рисунка и статуя. Тя ще бъде открита на 27 юли /събота/ от 17,30 часа в наличието на колекционери, критици на изкуството, депутати, министри, създатели, оповестиха от община Смолян.
Илия Петров е представител на актуалния натурализъм и е от изключителните ни майстори в живописта, само че същинската му виртуозност е най-много в голите тела, където той остава един от най-големите майстори.
Той е роден на 6 юли 1903 година в Разград. Печели конкурс и отпътува на специализация в Мюнхен. От 1926 до 1928 посещава частното учебно заведение на Хайнрих Ман. От 1941 е учител, а от 1946 – професор в Художествената академия. През 1971 година е определен за учен в Българска академия на науките. Един от огромните наши майстори на портрета. Умира на 18 май 1975 г в София.
Създава известни портрети на доста бележити свои съвременници - Дора Габе, Николай Райнов, Людмил Стоянов и други
Изложбата е по концепция на шефа на Художествената изложба Иван Пеев, а в организацията й взе участие художникът Петър Пиронков.
Оганизаторите канят смолянчани и гостите на града да посетят неповторимата галерия като прецизират, че експозицията ще остане в залите на галерията до края на месец септември.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР