За първи път в Благоевград се провежда национален конкурс за

...
За първи път в Благоевград се провежда национален конкурс за
Коментари Харесай

Благоевград домакин на музикален фолклорен конкурс

За първи път в Благоевград се организира народен конкурс за авторски, вокални и инструментални творби на фолклорна основа " Нова българска фолклорна музика 7/8 ". Музикалният конкурс се провежда по концепция и със спомоществователството на българския патриот доктор Георги Лазаров, който дълги години живее в Балтимор, Съединени американски щати, както и с професионалната поддръжка на националната певица Татяна Сърбинска.

Конкурсът е довечера. По този мотив през днешния ден се състоя конференция, на която зам.-кметът Христина Шопова съобщи: " Чест е за нас да сме домакини на този толкоз забавен конкурс, който има за цел да подтиква основаването на нови вокални и инструментални творби, на нови творби за солово пеене и инструментални творби, които да разпространяват българското фолклорно завещание. Благодаря на Татяна Сърбинска, която е и почетен жител на Благоевград. Искам да й благодаря, че като почетен жител на Благоевград и като човек, който си обича родния град, работи в посока той да се разпространява по света ”.

Татяна Сърбинска, която от 29 години живее и твори в Съединени американски щати, не скри насладата си, че състезанието, който до момента се е провеждал в Чепеларе, към този момент ще бъде в Благоевград. „ В Благоевград е моето гнездо, тук съм израснала като експерт, композитор, артист, музикант, тук съм намерила най-хубавите си другари и имам най-хубавите мемоари. Радвам се, че община Благоевград одобри всичко с отворени прегръдки, с огромно предпочитание да помогне, с цел да продължи това прелестно дело. Очарована съм от метода на управлението на общината, което ни поддържа безусловно ”, показа развълнувата Татяна Сърбинска, която е и ръководител на журито.

Конкурсът ще покаже уникалността, извънредно разнообразната ритмика, ладо-тоналното благосъстояние и омайващата методика на българското фолклорно завещание. Уникалният размер 7/8 има алегорично значение за събитието. Той е изразител на благосъстоянието на неравноделните ритми, които дават несравним сексапил на българската фолклорна музика.          
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР