За първи път в БългарияРеволюционният тест позволява диагнозата да се

...
За първи път в БългарияРеволюционният тест позволява диагнозата да се
Коментари Харесай

Откриват 70 вида рак чрез кръвна биопсия

За първи път в България
Революционният тест разрешава диагнозата да се сложи на напълно ранен стадий

Необходими са единствено 20 мл кръв от вената

Няколко страни в Европа към този момент ползват неповторим кръвен тест за ранно разкриване на недоброкачествен развой в организма, още преди появяването на признаци. България е една от тях наред с Англия, Германия, Испания, Полша.

Тестовете, които се считат за безспорна гражданска война в диагностиката на рака (обявени са от FDA за „ пробив в медицината “ по програмата Breakthrough Devices), са създадени от Datar Cancer Genetics. У нас те се оферират в Хил клиник – формален представител на Datar Cancer Genetics.

„ Тестовете имат за цел ранно засичане на циркулиращите туморни кафези, които се популяризират в кръвта. Такива променени кафези циркулират у над 90% от онкоболните, без значение в кой етап се намират. Колкото по-напреднал е туморът, толкоз по-лесно е да се открият. Нашата компания изнамери технологията, по която става засичането им “, изяснява проф. Стефан Шустер, лекар по здравна химия, ръководещ шеф на Datar Cancer Genetics Europe GmbH.

За разлика от обичайна тъканна биопсия, кръвната е неинвазивна, щадяща, понася се леко и изисква единствено елементарна кръвна проба от вената. За провеждането й не се изисква специфична подготовка, изяснява проф. доктор Румен Бенчев, експерт по оториноларингология в Хил клиник, два мандата ръководител на Българското национално съдружие по оториноларингология и хирургия на глава и шия.

„ Методът е извънредно щадящ. При него не се допира туморната тъкан и няма разпръскване на ракови кафези. В същото време той не измества тъканната биопсия и другите диагностични способи, а единствено ги добавя и демонстрира по-задълбочените проучвания, които би трябвало да се създадат, насочвайки към органа, от който се развива злокачественият развой “, прецизира проф. Бенчев.

Преимущества на метода са, че той демонстрира 99,9% специфика, т.е. при съществуване на рак ще го открие в подобен висок %, 92,1% чувствителност и 93,1% акуратност за установяване на органа или тъканта, където се развива туморният развой. Става дума за разнообразни проби. Единият потвърждава съществуването на израстък, другият (кръвната биопсия) – какъв е, а третият – къде се развива.

Всичко това става единствено с едно взимане на кръв. Пробата се изпраща в Германия, където се подлага на тест в профилирана лаборатория. Резултатите излизат за 8 до 10 работни дни. За страдание, в нито една страна държавните осигурителни фондове не заплащат проучването, което коства към 1200 евро. В Обединеното кралство се покрива отчасти, в Германия и Полша – също отчасти, от частни застрахователни компании. Над 50 страни към този момент изпращат кръвни проби в немската лаборатория, сред които Съединени американски щати, Индия, Австралия, Обединените арабски емирства.

„ Възможността да се каже с една единствена проба дали пациентът развива рак е извънредно достижение “, обобщава доктор Фернандо Санча, водещ уролог и началник операционен екип в Хил клиник, пионер в работата със Зелен лазер и Холмиум лазер за изпаряване на простатата в Испания.

Тестовете, които се вършат у нас

Trucheck - неповторим едновременен скрининг на над 70 типа рак с една кръвна проба. Нужна е единствено 20 мл венозна кръв. Може да замести всички нормални способи за скрининг - мамография, колоноскопия, компютърна томография на бял дроб и прочие Гарантира 92,1% сензитивност и 93,1% акуратност. Подходящ е за всеки, който желае да разбере дали в тялото му безсимптомно се развива онкологичен развой, изключително в случай че има фамилна обремененост и раковоболни родственици, а също по този начин е над 50-годишен или от високорискова група (например дълготраен пушач или пребиваващ дълго време на слънце).

Trublood – меродавен заместител на обичайна тъканна биопсия, когато такава не може да се направи или пък дава подправено отрицателен резултат. Подходящ е за хора със признаци или туморен маркер, който се повишава (например бучка в гърдата, която би трябвало да се дефинира като рак или като фибром, или пък PSA туморен маркер над нормата). 
Еxacta – най-цялостно генетично проучване на открити злокачествени формирания. Дава скъпи насоки за най-хубавата персонализирана терапия на рака. Благодарение на него се заобикалят тежки химиотерапии, които не биха дали резултат, и е коректив на към този момент назначена терапия.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР