За първи път в България сложиха протези на дете, родено

...
За първи път в България сложиха протези на дете, родено
Коментари Харесай

За първи път у нас сложиха протези на дете без горни и долни крайници

За първи път в България сложиха протези на дете, родено без горни и долни крака. Така 10-годишната Еля от Разград от цялостен неработоспособен се трансформира в момиче, което върви изцяло независимо, написа, рисува, държи предмети и прави неща, безусловно непостижими допреди няколко месеца за нея, описват от вестник "Борба ".

Автор на това здравно знамение е професорът по бионика и протезиране Евгени Дюкенджиев в Горна Оряховица. Той и брачната половинка му вложили неправдоподобен труд и целия си професионализъм в изработването на комплицираните протези, които никой различен доктор у нас и в чужбина не се наемал да направи. Това е най-тежкият случай в кариерата на професора, а в света има единствено още два такива – в Съединени американски щати и Япония.

През февруари в лабораторията за атипично протезиране на проф. Дюкенджиев в Горна Оряховица пристигнал зам.-кметът на Разград Ердинч Хасанов. Той разказал за ситуацията на Еля и потърсил съдействието на медика.



След слагането на целия комплект детето било подготвено по какъв начин да се движи, защото потреблението на изкуствените крака става посредством характерна опора на тялото. Само за 30 минути съумяла да схване по какъв начин се случва ходенето с протези и незабавно по-късно направила първите си независими крачки. Майка ѝ също била подготвена по какъв начин се поставят и махат изделията.

Той описа, че постоянно се чува със фамилията на момичето и е доста удовлетворен, че е внесъл толкоз благополучие в дома му. Еля прекарва по няколко часа дневно в вървене и опознаване на света, какъвто до момента в никакъв случай не го е виждала.

Освен с труда си и големите познания, които вложил в работата по случая, медикът поел и 50% от финансовата стойност на услугата. Останалата част от цената е обезпечена от частна компания.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР