За първи път в България се проведе Европейски конгрес по

...
За първи път в България се проведе Европейски конгрес по
Коментари Харесай

За първи път в България – конгрес по роботизирана хирургия

За първи път в България се организира Европейски конгрес по роботизирана хирургия, проведен от Медицинския университет в Плевен. По време на форума в аулата на Софийския университет " Свети Климент Охридски " бяха демонстрирани две 3D интервенции онлайн.

Първата сподели използване на Хайфу технология от екипа на доцент Д-р Добромир Димитров. Това е способ, посредством който без сечения и кръвозагуба и с най-малък риск от инфекции се стопяват тумори в човешкото тяло.

Снимка: btvnovinite.bg

Втората показа робот-асистирана интервенция, която извърши екипът на проф. доктор Григор Горчев. При нея той в профил злокачественото обучение в организма на жена с рак на шийката на матката.

Благодарение на 3D формата всички присъстващи имаха опция да погледнат през очите на хирурга. На конгреса участваха над 300 експерти от Европа и Америка, които също се срещнаха и с най-новите технологии в областта на медицината. Организирането на този конгрес в България беше извоювано от Медицинския университет в Плевен преди четири години на европейски конгрес в Париж.

Снимка: btvnovinite.bg

„ В момента актуалната хирургия е в 3D формат, което разрешава по-добра визуализация на тъканите, по-добра ориентировка и доста добра анатомия, което е доста съществено”, изясни в „ Тази сутрин” проф. доктор Григор Горчев, медицински шеф на болница „ Св. Марина” в Плевен и почетен ректор на Медицинския университет в Плевен.

„ Вече имаме нов облик на хирурга. Той би трябвало да има избрани качества – да работи в екип, да работи самичък в иднивидуална среда, да има доста добра зрителна и пространствена памет, както и да има добра връзка глава-ръка. Това са доста значими неща и има специфични системи, които тестват тези качества на бъдещите хирурзи”, изясни още професорът.

По думите му роботизираната хирургия има големи преимущества, само че при избрани условия, тъй като не при всеки пациент тя е допустима.

„ Не би трябвало да приказваме за роботиката като обособена тенденция в медицината. Говорим за двата интелекта – изкуствения на робота и естествения на хирурга. Двата работят дружно и тогава се получава самата. Това е интелектуална бомба, която се вкарва в самия проблем по време на оперативната интервенция”, изясни проф. доктор Григор Горчев.

През последните години в България е почнал напредък във връзка с високите технологии в медицината, добави той.

" Никой не може да спре развиването на медицината и новите технологии. Проблемът обаче е, че сега духовната гражданска война изостава за разлика от техническата. Това е, което ме тормози ", на мнение е проф. доктор Григор Горчев.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР