За първи път в България беше установена мутация на коронавируса

...
За първи път в България беше установена мутация на коронавируса
Коментари Харесай

Мутация на COVID-19 от „особено значение“ засечена у нас

За първи път в България беше открита разновидност на ковид от изключително значение, оповестиха от Националния център по заразни и паразитни заболявания (НЦЗПБ).

Става въпрос за разновидността K417T, която участва в английския вид на COVID-19, само че е открита за първи път в бразилския.

„ При проучвания на SARS-CoV-2, посредством целогеномно секвениране от ново потомство на клинични проби взети от разнообразни елементи на страната, за първи път в България беше открита разновидност от изключително значение K417T, която участва в английски вирусен вид B.1.1.7 “, показват от НЦЗПБ, като прибавят, че разновидност K417T е типична за бразилския вид.

Клинична проба открита от НЦЗПБ от мъж във възрастовата група 80-90 години от София.  Той е бил в болница с тежко протичане на болестта и нужда от дихателна реанимация и интензивно лекуване. Пациентът е умрял.

Мутацията получава името си от позицията на 417-та аминокиселина в спайк протеина,която се трансформира от лизин (К) към аспарагин (N) или треонин (Т). Смята се, че тази разновидност води до по-здраво по-здраво свързване на вируса към ACE2 рецептора клетките

Резултатите от някои проучвания демонстрират, че тази разновидност може да понижи успеваемостта на съществуващи ваксини против COVID-19 и на имунитета на преболедувалите.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР