За първи път в България бе протезирано дете, родено без

...
За първи път в България бе протезирано дете, родено без
Коментари Харесай

За първи път в България бе протезирано дете, родено без крайници

За първи път в България бе протезирано дете, родено без горни и долни крака. 10-годишната Еля от Разград от цялостен неработоспособен се трансформира в момиче, което върви изцяло независимо, написа, рисува, държи предмети и прави неща, безусловно непостижими допреди няколко месеца за нея. Автор на това здравно знамение е професорът по бионика и протезиране Евгени Дюкенджиев в Горна Оряховица, оповестява " Борба “. Той и брачната половинка му вложили неправдоподобен труд и целия си професионализъм в изработването на комплицираните протези, които никой различен доктор у нас и в чужбина не се наемал да направи. Това е най-тежкият случай в кариерата на професора, а в света има единствено още два такива – в Съединени американски щати и Япония. През февруари в лабораторията за атипично протезиране на проф. Дюкенджиев в Горна Оряховица пристигнал зам.-кметът на Разград Ердинч Хасанов. Той разказал за ситуацията на Еля и потърсил съдействието на медика.  

" След срещата с него отидохме със брачната половинка ми до Разград и се запознахме персонално с момичето. Видяхме, че става дума за извънредно сериозен случай, само че приехме предизвикването. В продължение на четири месеца работихме по основаването на протезния комплект от горни и долни крака “, показа професорът.   По неговите дума, задачата била с нараснала компликация, защото детето е с изключително тежки ампутации, които трансформират закрепването на протезните произведения в съвсем невероятно.  

" За краката беше по-сложно, тъй като Еля няма нито един сегмент от долните крака, няма тазобедрени стави, а единствено меки тъкани. Задачата беше неповторима, изискваше доста висока подготовка, материална база и съществени умения “, изясни проф. Дюкенджиев. На 9 април били направени горните протези, а на 8 юли финализирали и долните. След слагането на целия комплект детето било подготвено по какъв начин да се движи, защото потреблението на изкуствените крака става посредством характерна опора на тялото. Само за 30 минути съумяла да схване по какъв начин се случва ходенето с протези и незабавно по-късно направила първите си независими крачки. Майка ѝ също била подготвена по какъв начин се поставят и махат изделията, защото през нощта те не са нужни, когато се постанова да употребява тоалетна – също.  

" Когато сложихме протезите за крайници, Еля изпадна в нервност в хубавия смисъл да думата. Усмихваше се от сърце, последва подобен богат коктейл от прелестни усеща! Галеше си крачетата с протезите на ръцете. Разбра какво е да гледаш света от високо. Светът ѝ стана напълно друг, това чувство за нея е неповторимо “, спомня си проф. Дюкенджиев.   Той описа, че постоянно се чува със фамилията на момичето и е доста удовлетворен, че е внесъл толкоз благополучие в дома му. Еля прекарва по няколко часа дневно в вървене и опознаване на света, какъвто до момента в никакъв случай не го е виждала.   Освен с труда си и големите познания, които вложил в работата по случая, медикът поел и 50% от финансовата стойност на услугата за протезиране. Останалата част от цената е обезпечена от частна компания " ЛАП “.  

Тъй като момичето пораства, след към година и половина изделията би трябвало да бъдат сменени с нови, за които фамилията й няма нужните средства, тъй като е обществено едва. Държавата пък не поема процедурата и единствената вяра за детето още веднъж ще е положителни хора да дарят средства.   Преди години Община Разград провежда коледна акция за събиране на средства, с които да може фамилията да посрещне празника, описа зам.-кметът Ердинч Хасанов. По-късно от общинска администрация спомага и за транспорт и обзор на Еля от експерти, които да преценяват дали може тя да получи протези на ръцете. Хасанов и добави, че са проведени и държавните институции, които обезпечават пари за помощни средства за хора с увреждания. Така са покрити разноските за материали за протезите.  

Еля всеки ден получава грижи и внимание, закаляват се рамената й, с които движи протезите. Тя към този момент написа, приключила е втори клас. " Много желая крайници и да съм ученичка “, сподели Еля в отговор на въпроса на заместник-кмета Ердинч Хасанов какво си пожелава.   Проблемът е, че най-късно след година и половина протезите ще би трябвало да бъдат сменени с нови, защото детето пораства. Семейството на Еля няма средства да заплати цената на новите протези, която е над 20 000 лева Единствената вяра е да се намерят спонсори, които да дарят средства за новите ръце и крайници на дребното момиче.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР