За първи път учени успяха да регистрират марсотресение или раздвижване

...
За първи път учени успяха да регистрират марсотресение или раздвижване
Коментари Харесай

Учени засякоха трус на Марс

За първи път учени съумяха да записват " марсотресение " или оживление на тектоничните плочи на Марс, написа БГНЕС.Националният център за галактически проучвания на Франция разгласи, че куполовидната сонда, наречена Сеизмичен опит за вътрешната конструкция (SEIS), е засякла трус.

Тя се намира на Марс от декември, като задачата и качествата й са да засича трептения, провокирани от времето, от удари на стероиди и от придвижвания на пластовете на Марс.



Според галактическата организация SEIS е засякла " слаб, само че отчетливо сеизмичен " трус. Той е бил регистриран на 6 април, като учените към момента прецизират произхода му, с цел да са изцяло сигурни в резултатите.Надеждата е да бъдат събрани данни от интензивността навътре в Марс, с цел да се разбере повече за образуването на планетата преди милиарди години. " Чакаме първото марсотресение от месеци ", сподели Филип Лоньон от Института по физика в Париж. А съгласно Брус Банърд от американската галактическа организация НАСА първият засечен трус слага началото на нова дисциплинираност в науката - сеизмология на Марс.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР