За първи път учени успяха да наблюдават сблъсъка на две

...
За първи път учени успяха да наблюдават сблъсъка на две
Коментари Харесай

Учени за първи път наблюдаваха сблъсък на две неутронни звезди


За първи път учени съумяха да следят конфликта на две извънредно плътни неутронни звезди с помощта на шокови талази и светлинни проблясъци, отделени преди 130 млн. светлинни години.

Наблюдението, направено на 17 август, взема решение няколко дългогодишни мистерии – то разкрива произхода на тежките метали във Вселената и на планетата, както и източника на до неотдавна мистериозни радиационни изригвания, прихващани от спътници.

„ Наблюдаваме с очите си историческо разобличаване – две неутронни звезди се доближават все по-близо и по-близо…, въртят се по-бързо и по-бързо една към друга, след което се сблъскват, разпръсквайки парчета на всички места “, разказа случилото се един от неговите наблюдаващи Беноа Мурс от френския проучвателен институт CNRS.

Едно от най-впечатляващите разкрития, произлизащи от конфликта, е това за произхода на златото, платината, живака и другите тежки детайли във Вселената. Според интернационалните екипи, следили по едно и също време от разнообразни краища на света събитието, то е предоставило данни за потвърждаването на дългогодишна доктрина за източника на металите, в това число и на нашата планета.

„ Значителна част, може би половината, може би даже повече, от тежките детайли във Вселената в действителност са създадени от такива конфликти “, съобщи физикът Патрик Сътън, част от екипа на Лазерно-интерферометричната обсерватория за гравитационни талази (LIGO).

Неутронните звезди са кондензирани, изгорели ядра, останали от в миналото огромни и ярки звезди, изразходвали горивото си. С размери от близо 20 км в диаметър и маса малко по-голяма от тази на Слънцето, те са извънредно плътни и излъчват мощна радиация.

На доктрина беше известно, че при конфликт на две такива небесни тела се основават гънки във време-пространството, известни като гравитационни талази, както и ярки проблясъци радиация, известни като изригвания на гама-лъчи.

На 17 август учените следят и двата феномена с разлика сред тях от 1,7 секунди, идващи от едно и също място в съзвездието Хидра.

Засичането на конфликта е плод на труда на хиляди учени от над 70 наземни и галактически обсерватории, пръснати по земното кълбо

„ Това събитие отбелязва повратна точка в наблюдателната астрономия и ще докара до цяло богатство от научни резултати “, съобщи Бангалор Сатияпракаш от Училището за физика и астрономия към Университета в Кардиф. /АФП
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР