За първи път у нас русенка осъди системата на МВР.

...
За първи път у нас русенка осъди системата на МВР.
Коментари Харесай

​Семейството на загинал пожарникар осъди МВР

За първи път у нас русенка осъди системата на Министерство на вътрешните работи. Съпругът ѝ, който е пожарникар, умира, до момента в който извършва служебните си отговорности. Предвиденото от закона за Министерство на вътрешните работи обезщетение обаче, е строго лимитирано. След като завежда и печели дело на първа инстанция, съдът присъжда на фамилията на починалия огнеборец три пъти по-голямо обезщетение.

Русе

През август 2017-а 57-годишният пожарникар Николай Николаев бил извикан в почивния си ден да гаси пламъците в горяща триетажна къща в Бяла. Паднал от покрива и по-късно умрял в болничното заведение. Обезщетението, което фамилията му получило били 12 месечни заплати и 10 хиляди лв. застраховка. Оказва се, че животът на чиновниците на Министерство на вътрешните работи коства по-малко, в сравнение с всички останали, починали при трудови злополуки. Съпругата на Николай не желае да се връща към нещастието и към административните неуредици, с които се е сблъскала.
Венцислав Великов - юрист по делото: Тази жена, когато пристигна и ни описа какви компенсации са били изплатени - това беше потресаващо. Подигравка. Този текст дискриминира чиновниците на Министерство на вътрешните работи, за разлика от един елементарен служащ, който е на трудови правни отношения по Кодекса на труда, където при трудова акцидент няма предел на компенсацията.
От адвокатската адвокатска фирма се обърнали към Европейския съд за правата на индивида дали има дискриминация в Закона за Министерство на вътрешните работи.
Елвира Димитрова - правист: Особеността тук е, че чиновниците по закона за Министерство на вътрешните работи са дискриминирани, като им е избран предел от избран брой работни заплати, които да получат при гибел по време на трудова акцидент. Това е в прорез с европейското законодателство.
Така се стигнало до дело в Русенския областен съд, което било гледано по Кодекса на труда и е извоювано. А брачната половинка и двамата ѝ сина към този момент ще получат 190 хиляди лв. обезщетение. От пожарната и синдиката в Русе признаха, че има недостатъци в Закона за Министерство на вътрешните работи, само че отхвърлиха коментар по случая.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР