За първи път у нас „Майчин дом“ въвежда неприлаган досега

...
За първи път у нас „Майчин дом“ въвежда неприлаган досега
Коментари Харесай

Майчин дом въвежда неприлаган досега у нас 100% неинвазивен тест за белодробната зрялост на плодa

За първи път у нас „ Майчин дом “ вкарва неизползуван до момента у нас 100% неинвазивен тест за установяване на белодробна зрялост на плодa при бременности с риск от прибързано раждане, осведоми БНР.

Средно всяко пето бебе, родено в Майчин дом, е недоносено, оповестяват от лечебното заведение. Основното и най-често срещано предизвикателство при прибързано родените деца е зрелостта на белия дроб и опцията за независимо дишане.

Новият тест към този момент ще може да планува това с по-голяма акуратност още по време на бременността.

Използваните досега проби за оценка на белодробната зрялост на плода изискват амниоцентеза, която е обвързвана с опасности. Новият неинвазивен тест е разбор на ехографско изображение, който дава прецизен резултат в границите на няколко минути и се характеризира с меродавност и надеждност като при всеки различен тест.

Системата е уеб-базирана и се основава на разбор посредством електронен достъп до база данни, като пресмята и дефинира в действително време степенната на белодробна зрялост и риска от развиване на затруднения в ранният неонатален интервал. Изследването потегля пилотно в „ Майчин дом “ и се ползва единствено по лекарска преценка, като все още цената му не се заплаща от НЗОК.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР