За първи път у нас хирурзите в Аджибадем Сити Клиник

...
За първи път у нас хирурзите в Аджибадем Сити Клиник
Коментари Харесай

За първи път в България бяха извършени гръдни операции с робота Да Винчи

За първи път у нас хирурзите в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда направиха робот-асистирани гръдни хирургични интервенции.

Доц. Цветан Минчев, шеф на Отделението по Гръдна хирургия и неговият екип направиха лобектомии на пациентки с карциноми на белия дроб. И трите пациентки се усещат добре и се възвръщат след осъществените интервенции, оповестяват от здравното заведение.

Първата стратегия за роботизирана гръдна хирургия в Болница Токуда и в България започва откакто доцент Минчев и доктор Антон Ангелов минаха обучителния и сертификационен развой за работа с хирургичния робот Да Винчи. Сертификацията се организира в един от най-реномираните обучителни центрове за роботизирана хирургия в Атланта, в родината на робота – Съединени американски щати.

Доц. Минчев и екипът гръдни хирурзи са единствените, които правят роботизирана гръдна хирургия в България и района. С въвеждането ѝ, Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда става първата болница в страната, в която се правят Да Винчи интервенции в 4 хирургични области – урология, гинекология, коремна и гръдна хирургия.

Робот-асистираната хирургия с Да-Винчи разрешава по-голяма точност при осъществяване на интервенцията, с помощта на по-добро зрително поле и неведнъж по-добра еластичност на инструментите в тялото на пациента, спрямо отворената или видеоасистирана интервенция. За пациента това значи по-голяма сигурност, по-бързо възобновяване, по-малко болежка и затруднения, изключително при онкологични болести и комплицирана хирургия за премахване на наранени от тумори органи и тъкани.

Въвеждането на роботизирана хирургия е още една стъпка напред в минимално инвазивните и ниско травматични интервенции. С помощта единствено на няколко дребни разреза сред ребрата, с компютърна точност и изчистени от потрепвания придвижвания на инструментите, хирургията със системата Да Винчи разрешава по-кратък болничен престой и интервал за възобновяване на пациента, по-малко следоперативна болежка и опция за по-бързо прекосяване към идващите стадии в лекуването.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР