За първи път творчеството на Кристо пред ученициЗа първи път

...
За първи път творчеството на Кристо пред ученициЗа първи път
Коментари Харесай

За първи път творчеството на Кристо пред ученици

За първи път творчеството на Кристо пред възпитаници
За първи път учениците от Националната гимназия по приложни изкуства „ Св. Лука ” могат да се допрян до част от изкуството на световноизвестния българин Христо Явашев-Кристо.

Това става допустимо с помощта на напъните на шефа на гимназията Лилия Балева, която от предходната година осъществя плана „ Гостуват ни ”, съобщи кореспондент на БГНЕС.

„ Всяка година учебното заведение прави изложения, които са ориентирани към учениците за тяхното обучение. Това го вършим от 8-9 години и всяка година има друг план. За първи път се демонстрира творчеството на Кристо в приблизително учебно заведение ”, сподели за БГНЕС шефът на учебното заведение, който акцентира, че доста хора не знаят, че той е най-известният художник с български генезис в света.

Зам.-ректорът по образователна активност в Националната художествена академия доцент Бойка Доневска, сподели, че на драго сърце дават за няколко дни, дарената от Кристо сбирка, тъй като учениците ще оценят това, което им се демонстрира.

„ В тази сбирка са показани едни от най-забележителните творби на Кристо като се стартира от неговата „ Желязна завеса ”, ул. „ Висконти ”, Париж и стигнем до тази в Рафъл, щата Колорадо. Една превъзходна сбирка, която ни приобщава към най-големите достижения на краткотрайното изкуство, на изкуството на пространствената среда, на пакетажа ”, по този начин разказа изкуството му доцент Доневска.

Тя добави, че Кристо е извънреден рисувач, с необикновено възприятие за гъвкавост и за особеност на формите с бдителност и възприятие за естетика, хубост и непорочност на линията.

На откриването на изложбата участва и племенницата на Кристо – Цвета Явашева, която сподели, че и през днешния ден той рисува сред 16 и 18 часа дневно.

„ Христо Явашев е направил своя избор на 21 години. Следвайки своята фантазия е достигнал до тези достижения да е един от международно известните авангардни художници на века ”, изясни тя и добави, че реализацията на фантазията му да опакова Райхстага му е лишила 25 години, през които е чакал да получи позволение.
 На фотографията: Цвета Явашева. На фотографията: Цвета Явашева. / БГНЕС
Учениците демонстрираха огромен интерес към експозицията.

„ Неговите творби са много практични и забавни като цяло. Неговите неща са доста изобретателни ”, сподели Симона Щерева, която учи „ Пространствен дизайн ”.

За Мартин Паскалев, който тази година приключва „ Художествена дърворезба ” в гимназията, гостуването на изложбата е привилегия за учениците. „ Не съм доста осведомен с творчеството на Кристо. За първи път виждам негови рисунки. Нещата са му доста забавни и са в доста друг мащаб. Има доста огромни неща ”, съобщи Паскалев.

Изложбата може да бъде забелязана от учениците в идващите 10 дни. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР