За първи път този месец трябва само по електронен път

...
За първи път този месец трябва само по електронен път
Коментари Харесай

НАП: Самоосигуряващите се лица подават декларацията за авансов данък само по интернет


За първи път този месец би трябвало единствено по електронен път да подадат декларацията за дължими налози самоосигуряващи се лица, които са платци на приходи по извънтрудови правни отношения или са получили доходи от активността си през първото тримесечие на 2019 година

Те могат да създадат това с електронен автограф или ПИК от Национална агенция за приходите.

Декларацията по член 55, алинея 1 от ЗДДФЛ и член 201, алинея 1 от ЗКПО /образец 4001/ би трябвало да се подаде до 30 април 2019 година, когато изтича и срокът за внасяне на дължимите налози от компании и самоосигуряващи се лица, които през първото тримесечие на 2019 година са платили на физически лица приходи по извънтрудови правни отношения или наем и са удържали предплатен налог върху тези приходи или са получили доходи от активността си. Юридическите лица и едноличните търговци също са задължени да създадат това единствено по електронен път.

Обичайно в офиса на Национална агенция за приходите в Русе за тримесечие се подават към 4000 бр. от тези заявления, като до момента за първото тримесечие на 2019 година са получени 543 бр. от тях. Има, обаче, и няколко десетки опити за подаване на книжен формуляр, което подсказва, че част от самоосигуряващите се лица към момента не са се срещнали с смяната в законодателството за електронно подаване на така наречен пример 4001.

Земеделските производители също към този момент би трябвало да подават единствено по електронен път декларацията си за предплатен налог, в случай че са осъществили селскостопанска продукция или са получили дотации, т.е. имат доходи от активността през първото тримесечие на 2019 година

Декларацията за дължими налози се показва в Национална агенция за приходите и за окончателните налози, удържани върху приходите на задгранични физически лица у нас (например върху хонорари за услуги, неустойки, компенсации, стипендии за образование в България, приходи от лихви и други).

Формулярът се подава и за налози при източника по Закона за корпоративното подоходно облагане, като да вземем за пример налози върху дивидентите и ликвидационните дялове в интерес на непознати компании и локални сдружения, които не са търговци, в това число общините.

Предприятията и самоосигуряващите се лица-платци на приходи от наем или от ръководство и надзор, които се таксуват с финален налог, начислени и/или изплатени в интерес на лица, локални на друга страна – членка на Европейския съюз, дават на Национална агенция за приходите информация за тези приходи с декларацията, подавана за четвъртото тримесечие на съответната година.

Физическите лица, получатели на приходи, за които са задължени да внасят предплатен налог, могат да употребяват книжен формуляр. В огромната си част това са жители, които отдават чартърен свои парцели на други физически лица.

Повече информация за попълване на декларациите и за заплащане на дължимите налози клиентите на Национална агенция за приходите могат да получат на телефона за информация 0700 18 700, на интернет страницата на организацията или в офисите на приходната администрация.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР