За първи път тази година и осмокласниците получават стипендии за

...
За първи път тази година и осмокласниците получават стипендии за
Коментари Харесай

За първи път тази година и осмокласниците получават стипендии за успех

За първи път тази година и осмокласниците получават стипендии за триумф, защото съгласно Новия закон за учебното обучение те към този момент са гимназисти. В бюджета за тях са отделени в допълнение сред 8 и 9 млн. лв.. По какъв брой пари ще вземат осмокласниците, защо ще ги употребяват и получиха ли към този момент всички стипендиите си - репортаж на Елиана Димитрова.


Според просветното министерство всички осмокласници, които са имали триумф сред 5.50 и 6.00 предходната година, в този момент през първия период би трябвало наложително да получат стипендия за отличен триумф. Колко тъкмо са те на този стадий не може да се каже, само че е ясно, че парите са спомагателен тласък.
Стефана Петрова, преподавател по британски език, 125-то СУ: Като цяло осмият клас е много сложен за всички възпитаници, тъй че и опцията да бъдат и финансово подкрепени мисля, че заслужава възторженостти.Микаела Иванова, 8 клас: Това ни демонстрира, че за труда ни получаваме нещо.
В този осми клас съвсем половината от децата имат право на стипендия и към този момент са я получили. Парите за осмоскласните могат да бъдат сред 21 и 60 лв. на месец според от триумфа и опциите на учебното заведение.Тази година таванът е нараснал от 50 на 60 лв..
Микаела Иванова, 8 клас: 30 лв..
Българска национална телевизия: А какво ще си купиш с тези пари?
Микаела Иванова, 8 клас: Ами, към този момент нищо не съм си купила и не считам, желая да си ги спестя.Йоанита Колева, 8 клас: Да, към този момент ги взех, използвах ги да си купя учебници по британски.Руслан Петров, 8 клас: Събирам ги.
Българска национална телевизия: За какво?
Руслан Петров, 8 клас: Нямам концепция, ще реша като събера повече.
Всяко учебно заведение единствено взема решение по кое време да дава парите. Правила за това няма. Едни учебни заведения към този момент взеха решение да ги раздават всеки месец, други ще създадат това за Коледа, а трети- чак в края на първия период. Просветното министерство обаче предлага.
Таня Михайлова, зам.-министър на образованието и науката: Най-добрия вид, най- верния и във връзка с бюджета в учебно заведение е да се заплащат регулярно месец след месец.
От министерството предлагат още стипендиите да бъдат добре диференцирани и учениците с триумф 5.50 да не взимат колкото тези с 6.00. Има и още един проблем - постоянно се случва най-хубавите учебни заведения да дават по-малки стипендии на отличниците си, тъй като те са прекалено много на брой.
Таня Михайлова, зам.-министър на образованието и науката: Смятам, че в действителност това е идната стъпка, да работим в това да няма такава разлика, само че все още се случва.
За първи път осмокласниците в частните учебни заведения също ще получават стипендии за триумф.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР