За първи път страните на Балканите могат да се похвалят,

...
За първи път страните на Балканите могат да се похвалят,
Коментари Харесай

Манчевски: Трябва да имаме единен ИТ пазар на Балканите

За първи път страните на Балканите могат да се похвалят, че работят единно в региона на ИТ бранша и цифровата промяна. В тази тенденция това е положителен знак пред Европа и света. Това разяснява в изявление за БГНЕС македонският министър на осведомителните технологии и администрацията Дамян Манчевски.

Моделът за нововъведенията, софтуерните паркове, бизнес акселераторите са значими планове за всички страни на Балканите и се влагат съществени вложения. Това е шансът да задържим младежите в личните страни, счита министърът.

„ Тук, на Балканите нямаме естествени запаси като нефт, които да ни развиват. Младите хора са нашият запас, по тази причина би трябвало да ги задържим като влагаме средства в създаване на стартъп компании. И това го вършим всеобщо. Младите да могат да съумеят в личната си страна, освен това да развиват кариера без риск “, сподели още Манчевски.

Министърът означи, че Македония със средства от Фонда за нововъведенията е вложила близо 19 млн. евро. Отделно с пари от Световната банка, в размер на 30 млн. евро, за нововъведения. Паралелно се работи и по електронен автограф и електронен указател. По този метод се основават бързи и налични условия за цифрова връзка със прилежащите страни.

Когато приказваме за обединен ИТ пазар на Балканите не трябва да се приказва за разнообразни модели, би трябвало да имаме обединен ИТ пазар. Навсякъде споделям, че имаме голяма поддръжка от Европейската комисия и изключително от българския еврокомисар Мария Габриел. Един от първите реализирани резултати е контракта за поетапното отпадане на роуминга в страните от Западните Балкани. Изпълнението на плана стартира през юли и би трябвало да отпадне до 2 години. Това е единствено един образец, за който падат границите сред прилежащите страни, уточни македонският министър.

Манчевски напомни, че особено сред България и Македония има подписан контракт за роуминга, който обаче съгласно него би трябвало да се засилва осъществяването. Още от 1 юли следва доста понижаване на цените на диалозите, друг във всяка прилежаща страна. Следващите години ще има поетапно понижение, до момента в който на 1 юли 2021 година изцяло ще падне.

Между България и Македония предстоят и планове като взаимно признание на цифровите документи, единни „ облачни “ решения и доста други способи, по които ще скъсаме границите сред двете страни.

„ Междудържавното признание на цифровите документи би имало огромно значение за бизнеса и в двете страни във връзка с намаляването на бюрократичните процедури. В диалози са ми казвали, че документ, публикуван в Северна Македония или в България ще бъде еднообразно годен, без значение от мястото на издаване. В тази тенденция работим и с другите страни от Европейски Съюз. Но, първо бих желал тази услуга да я ускорим сред нашите съседи “, съобщи Дамян Манчевски. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР