За първи път след края на мандата си, бившият американски

...
За първи път след края на мандата си, бившият американски
Коментари Харесай

Обама критикува авторитарния стил в политиката

За първи път след края на мандата си, някогашният американски президент Барак Обама държа тирада пред огромна аудитория. Поводът беше честване на 100-годишнината от рождението на Нелсън Мандела в Южна Африка. В словото си Обама не спести препратки към своя правоприемник Доналд Тръмп, като подлага на критика властническия жанр в политиката, растящия популизъм и расизма. Същевременно с оптимизъм той означи, че са преживявани и по-мрачни времена.


Неговите обществени прояви са необичайност. Заради 100-годишната на Нелсън Мандела Барак Обама направи едно от изключенията. В Йоханесбург той беше приветстван като рокзвезда. Стадион, на който другояче се играе крикет, събра 16 000 души.

Словото на първия негър американски президент беше в чест на личността, трансформирала се в международен знак на свободата и справедливостта - Нелсън Мандела. Името на Доналд Тръмп не беше упоменато в речта, само че сегашната политика на Белия дом беше подложена на критика еднопосочно.
Барак Обама: Не сътворявам суматоха, просто посочвам обстоятелствата. Огледайте се: политиците с властнически жанр се изкачват ненадейно посредством избори под предтекст, че пазят демокрацията, само че тези, които са на власт, се стремят да подкопаят всяка институция или норма, която дава смисъл на тази народна власт. На Запад има извънредно десни партии, които постоянно се базират освен на протекционистки платформи и затворени граници, само че и на едвам прикриван породист шовинизъм.
Според някогашния американски президент, който желае да употребява цялостния капацитет на обещано общество, би трябвало да мисли оттатък границите на религията и цвета на кожата. С мигане той дава и съответен настоящ образец.
Барак Обама: Попитайте френския народен тим, който завоюва Световното състезание по футбол. Не всички от тях, съгласно мен, изглеждаха като Де Гол, само че те са французи.
В днешния свят на предубеждения и ограничавания това по-трудно може да се осъществя, в сравнение с футболното игрище.
 Обама излезе от политическата сянка Обама излезе от политическата сянка
Бившият американски президент Барак Обама излезе от политическата сянка, в която беше през последните две години. В Република Южна Африка той присъств...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР