За първи път след 71 години във Варненската опера се

...
За първи път след 71 години във Варненската опера се
Коментари Харесай

За първи път от 71 години: Поставят Джоконда във Варненската опера

За първи път след 71 години във Варненската опера се слага " Джоконда " от Амилкаре Понкиели. В основната роля публиката ще види изключителното българско сопрано Габриела Георгиева, която пристигна във Варна особено за тази премиера.

Варна

Варна става хазаин на българския дебют на Габриела Георгиева в " Джоконда ", защото солистката на Софийската опера се е въплъщавала в тази роля преди години в Риека. Налага ѝ се бързо да се върне към този трагичен и комплициран облик заради заболяване на солистката от варненската натрупа.
Габриела Георгиева: Подхождам към Джоконда с огромен почит и с огромна обич, извънредно красива, извънредно сложна, извънредно представителна роля за сопрано. С огромен почит, огромна обич и съм извънредно щастлива, че ще имам опцията да я изпея пред българска аудитория след толкоз години.
Джоконда е предизвикателство и за режисьора и сценограф на постановката Кузман Попов, който макар богатия си опит също за първи път се среща с този театър.
Кузман Попов: Джоконда е фактически едно превъзходно заглавие, то е наслаждение за всеки оперен спектакъл да го има в репертоара си. Положихме извънредно доста старания за един релативно къс период да се подготвим, уповавам се да бъде сполучливо и да се хареса на публиката.
Автор на костюмите е Ася Стоименова, диригент на премиерата е Григор Паликаров. Тя ще е тази вечер на сцената на Летния спектакъл във Варна.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР