За първи път се прави задълбочен анализ за България как

...
За първи път се прави задълбочен анализ за България как
Коментари Харесай

Учени от GATE с анализ как онлайн гигантите работят срещу дезинформацията

За първи път се прави изчерпателен разбор за България по какъв начин се съблюдава основаният от Европейската комисия „ Укрепен кодекс на държание по отношение на дезинформацията “ от страна на огромните онлайн платформи. Анализът е основан върху данните, предоставени от самите платформи, според подписаното преди година от тях съглашение.

Разработката е на екип от Института за огромни данни в интерес на интелигентно общество - GATE към СУ „ Св. Климент Охридски “ по координирания от GATE (Българо-румънска обсерватория за цифрови медии). БРОД е финансиран от Европейската комисия, за основаване на районни хъбове за проучване на дезинформацията в онлайн платформите. Тези центрове работят в директна съгласуваност с Европейската обсерватория за цифрови медии (EDMO).

През юни 2022 година огромните онлайн компании Гугъл, Meta, Microsoft, TikTok и Twitter (ребрандиран като X), както и компании от рекламната промишленост и неправителствени организации подписаха Кодекса. Основната му цел беше да се даде опция на промишлеността да се саморегулира в напъните си против онлайн дезинформацията, след лавинообразното й повишаване след БРЕКЗИТ, разкритията, свързани с Кеймбридж Аналитика и избирането на президента Доналд Тръмп, пандемията от Ковид и началото на войната в Украйна.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР