За първи път се извършва замерване за замърсяване с живак

...
За първи път се извършва замерване за замърсяване с живак
Коментари Харесай

Извършва се замерване за замърсяване с живак в Маришкия басейн

За първи път се прави замерване за замърсяване с живак в Маришкия басейн, оповестяват от Министерството на енергетиката в отчет до Народното събрание. Проверката е част от процедурата за искане на дерогация от новите европейски правила за огромните горивни съоръжения.

Европейското законодателство ще се отрази съществено в Маришкия басейн и четирите огромни въглищни централи там. Заедно те обезпечават към 40% от електрическата енергия в страната.

Девет са общо инсталациите, които могат да кандидастват за дерогация - Топлоелектрическа централа "Марица Изток " 2, AES Гълъбово, КонтурГлобал "Марица Изток " 3, Топлоелектрическа централа "Брикел ", Топлоелектрическа централа „ Марица 3 ", Топлоелектрическа централа „ Бобов дол ", „ Топлофикация Перник ", „ Топлофикация Сливен " и „ Топлофикация Русе ".

В отчета на енергийното министерство е посочено още, че централите са поискали удължение на периода за внасяне на документите за дерогацията от 6 месеца на 12 месеца, за което Investor.bg заяви. От известието на енергийното министерство през днешния ден излиза наяве, че повода е инспекцията на нормите за живак. Те изискват продължителни проучвания от лицензирани лаборатории. Централите са показали, че отпуснатият период е непълен и желаят да бъде продължен до 16 август 2018 година

Докладът на ведомството, ръководено от Теменужка Петкова, е направен по искане на народните представители. Преди лятната почивка те желаеха в период до 30 октомври енергийният министър да изясни какви ограничения са взети за отбраната на топлоелектрическите централи у нас.

Във връзка с новите европейски правила в Министерството на енергетиката е основано координационно звено, което да помогне операторите на огромни горивни съоръжения при кандидатстване за дерогация. Четирите въглищни централи в Маришкия басейн в допълнение наеха общ съветник, който да изготви оценка дали изгодите за околната среда от използването на нормите няма да се окаже пренебрежимо дребна на фона на нужните разноски и вложения за използването им.

Именно това умозаключение е значимо за Брюксел при даването на позволение разпоредбите да не се ползват. Нормите за живак, серен диоксид и азотни окиси са недостижими без спомагателни вложения, поради неприятното качество на въглищата у нас. Според някои оценки единствено за Топлоелектрическа централа "Марица Изток " 2, държавната централа в региона, нужните средства ще бъдат към 1 милиарда лв.. От централата са безапелационни, че не стопират с ограниченията за понижаване на замърсяването от централата.

Според анализите на Европейската комисия България не се оправя със законодателството за чистотата на въздуха.

Инвестор.бг
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР