За първи път Съединените щати успешно тестваха напълно работещ прототип

...
За първи път Съединените щати успешно тестваха напълно работещ прототип
Коментари Харесай

Първи успех на САЩ с хипезвукова ракета

За първи път Съединените щати сполучливо тестваха изцяло работещ първообраз на хиперзвукова ракета с въздушно изстрелване. Подобни оръжия към този момент се създават в Русия и Китай, заяви Би Би Си.

Тестът се организира на 9 декември в Тихия океан край крайбрежията на Южна Калифорния. По време на тестовото изстрелване, AGM-183A ARRW [Air-Launched Rapid Response Weapon] беше изстреляна от бомбардировач B-52H Stratofortress.

По време на тестовия полет хиперзвуковата ракета надвиши скоростта на звука повече от пет пъти, извърши изцяло проекта на полета и се самоунищожи. По предварителни оценки пробата е минал изцяло сполучливо.

Въпреки това Пентагонът към момента не е решил какво място ще заемат тези оръжия в арсенала от оръжия и против какви закани могат да бъдат употребявани.

Програми за хиперзвукови оръжия се създават в разнообразни страни, в това число Съединени американски щати, Русия и Китай.

Смята се, че Русия и Китай са изпреварили Съединени американски щати в своите стратегии още през първото десетилетие на 21 век и в този момент Вашингтон влага съществено, с цел да понижи преднината. В момента Съединени американски щати създават няколко стратегии за основаване на хиперзвукови оръжия.

В Русия се създават три стратегии за хиперзвуково оръжие. Сред тях са стратегическият планиращ арсенал " Авангард ", който се изстрелва от междуконтинентална балистична ракета, ракетата " Циркон "  с морско базиране и самолетната ракета " Кинжал ".
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР