За първи път са достигнати температури за промишлено производствоСлънчевата инсталация

...
За първи път са достигнати температури за промишлено производствоСлънчевата инсталация
Коментари Харесай

Heliogen обяви пробив в слънчевата енергетика

За първи път са достигнати температури за промишлено произвеждане

Слънчевата апаратура на Heliogen в Ланкастър, Калифорния
(снимка: Heliogen)

Енергийната компания Heliogen разгласи доста достижение. Чрез съсредоточаване на слънчеви лъчи за първи път е достигната температура над 1000° C, което отваря необятно пътя на слънчевата сила в промишленото произвеждане.

Според Heliogen, слънчевата сила може да се употребява в доста индустриални процеси, като да вземем за пример произвеждане на цимент, стомана и нефтохимически артикули. Резултатът би бил доста понижаване на излъчванията на парникови газове. Известно е, че сега произвеждане на цимент е отговорно за повече от 7% от световните излъчвания на CO2.

Топлинните системи с съсредоточена слънчева сила, налични комерсиално сега, разрешават реализиране на температури до 565° C. Това е задоволително за произвеждане на електричество, само че не и за промишлени процеси, при които би трябвало да се изгарят изкопаеми горива, с цел да се получат високи температури.
още по тематиката
Плановете на Heliogen включват повишение на температурата до 1500° C, която е задоволителна за разграждане на водата до водород и О2. Подобен източник на сила може да се употребява за произвеждане на екологично чисти горива.

Тайната на Heliogen е в потреблението на логаритми за компютърно зрение и изкуствен интелект, които по-точно отвсякога до момента управляват огромен брой огледала, насочващи слънчевата светлина към една точка.

Уникалното научно достижение е записано в обект на Heliogen в Ланкастър, Калифорния, още в първия ден след стартиране на новата слънчева апаратура.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР