За първи път с помощта на дълбоководния робот Remus-6000 бяха

...
За първи път с помощта на дълбоководния робот Remus-6000 бяха
Коментари Харесай

Съкровище за милиарди на борда на потънал галеон

За първи път благодарение на дълбоководния робот Remus-6000 бяха направени фотоси на открития през 2015 година край крайбрежията на Колумбия потопен испански галеон " Сан Хосе ". Това заяви " Индипендънт, представен от Блиц.

Военният транспортен съд е потопен през 1708 година. Той е бил част от флота на крал Филип V Бурбон или Филип д`Анжу, който се бие против Англия по време на Войната за испанското завещание. Галеонът е бил потънал в Карибско море, покрай пристанището Картахена. Според исторически източници, корабът е имал екипаж от 600 души, въоръжен е бил с 62 оръдия и е носил към 11 милиона златни и сребърни монети.

Днес цената на товара му се пресмята на към 17 милиарда $. От целия екипаж са избавени единствено 11 души, защото снаряд на английски транспортен съд е попаднал в трюма, където се е съхранявал барута и корабът на процедура е избухнал. Ценни са освен благородните метали, само че и голямото количество артефакти, който ще дадат нов взор на историците към живота в Испания при започване на 18 век.

Става дума за оръдия, керамика, персонални оръжия и предмети от бита на хората от онази ера. Снимките от робота са с висока резолюция и разрешават да се видят даже гравираните върху оръдията претекстове.

Колумбийското държавно управление разгласи,че ще построи специфичен музей, в който откритите предмети да бъдат изложени.

Видеото можете да видите Тук.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР