За първи път с няколко клика гражданите, бизнесът и изпълнителната

...
За първи път с няколко клика гражданите, бизнесът и изпълнителната
Коментари Харесай

Нова информационна система за гражданите и бизнеса въвежда НСИ

За първи път с няколко клика жителите, бизнесът и изпълнителната власт ще могат да наблюдават по какъв начин се извършват стратегическите документи на национално, районно и европейско равнище. Те ще виждат таблата с знаци за осъществяване на всички документи, значими за хората и за постигането на Целите за стабилно развиване до 2030 година, които България си слага.
Това става допустимо посредством новата осведомителна система Мониторстат, която Националният статистически институт задейства през днешния ден, 18 декември, на адрес http://monitorstat.nsi.bg/.
Системата стъпва върху базата данни от проучвания на Националния статистически институт и други органи на статистиката. Тя има два модула - за стратегически документи и за европейските стратегии и планове.
«Мониторстат е числово огледало на пътя на България», споделя Диана Янчева, заместник-председател на Национален статистически институт. «Системата е ориентир до каква степен сме стигнали в другите сфери, какви цели сме си сложили, какво сме желали да реализираме и какво се е получило на процедура. Тя борави единствено с цифри и посредством нея може да се прави справедлива оценка, лишена от пристрастия, въз основата на която изпълнителната и локалните управляващи могат да възнамеряват последващи стъпки или политики».

Системата улеснява контрола от страна на гражданското общество върху осъществяването на стратегическите документи в сфери като опазване на здравето, трудова претовареност, демографска политика, районно развиване и така нататък Тя е още една крачка напред към бистрота и гласност на работата на държавните институции.
Вторият модул на Мониторстат ще бъде интегриран с осведомителната система за ръководство и наблюдаване на средствата от Европейски Съюз в България - ИСУН 2020, и ще даде опция да се наблюдават и европейските стратегии и планове. Ще съдържа информация за плановете по Оперативните стратегии и настоящото им осъществяване, както и за развиването им за реализиране на надзор в границите на 3 до 5 години според от изискванията на самите стратегии.

Системата ще улеснява както бизнеса и неправителствените организации, кандидатстващи за финансиране по европейски стратегии, по този начин и държавната администрация. Фирмите ще спестят време и пари, защото при интеграцията с ИСУН отпада задължението на претендентите за планове по Оперативните стратегии да подават в Национален статистически институт заявки и да получават удостоверения за код на икономическа активност (КИД) и легализация на годишните си доклади.



Удостоверенията и заверките ще се издават автоматизирано и ще се получават служебно от оценителните комисии и Управляващите органи на Оперативните стратегии. Държавната администрация пък, чиято работа е обвързвана с европроектите, ще се освободи от още един книжен документ.

Мониторстат е създадена по план „ Изграждане на статистическа база и осведомителна система за мониторинг на европейски и национални тактики и районна политика ", сбъднат с финансовата поддръжка на Оперативна стратегия „ Добро ръководство " (ОПДУ) 2014 - 2020 година, съфинансирана от Европейския съюз посредством Европейския обществен фонд.

Изразходваните средства са 548 380 лева, като общата планувана стойност на плана е: 750 979лв.

Системата е централизирана, уеб-базирана и двуезична - на български и британски език.
Работата ѝ дава опция за:
• подобряване на достъпа до настоящи статистически данни;
• стратегическо обмисляне и мониторинг на осъществяването на национални, европейски и интернационалните тактики и взимане на управнически решения за осъществяването на политики;
• повишаване на осведомеността на държавните институции, бизнеса и обществото за реализацията на националните и европейските тактики и програми;
• активно присъединяване на гражданското общество и медиите в процесите на взимане на решения посредством даване на благонадежден и безвъзмезден формален източник на информация;
• ускоряване на процесите за кандидатстване по програмите;
• повишаване на административния потенциал на държавните институции;
• развитие на електронното управление;
• намаляване на хартиения документооборот, което ще се отрази удобно на опазването на околната среда.
Предвижда се Мониторстат регулярно да подава данни и за Портала за отворени данни.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР