За първи път прокурори свързват американския президент Доналд Тръмп с

...
За първи път прокурори свързват американския президент Доналд Тръмп с
Коментари Харесай

Прокурори опитват да свържат Тръмп с федерално престъпление

За първи път прокурори свързват американския президент Доналд Тръмп с федерално закононарушение. Американски прокурори внесоха в съда в петък /7 декември/ документ, в който показват, че някогашният юрист и медиатор на Тръмп - Майкъл Коен, е уредил секрети заплащания в разгара на акцията през 2016 година "в сходство с и под управлението ". Казва се още, че президентът е разпоредил погашение на противозаконни хонорари, с цел да купи мълчанието на две дами, чиито изказвания за извънбрачни връзки са заплашили неговата предизборна акция.

Още не е обяснен въпросът дали настоящ държавен глава може да бъде изправен пред съда, прецизира Българска телеграфна агенция, базирайки се на Асошиейтед прес. Остава неуточнен и въпросът дали дейностите на Коен са незаконни и дали Тръмп е бил забъркан.

Все отново упованията са тези разкрития да бъдат мотив за следствие в Камарата на представителите, инициирано от демократите.

Федералният закон гласи, че всяко заплащане, направено "с цел оказване на въздействие " върху избори, би трябвало да бъде отразено във финансовите документи за акцията. Документът, импортиран в петък, демонстрира, че тези заплащания са били направени, с цел да се помогне политически на Тръмп.

През август Коен се призна за отговорен по осем обвинявания, сред които за нарушение на финансовите правила в предизборна акция. Той даде информация за противозаконна интервенция за потулване на истории за секс и предоставяне на пари против безмълвие на порно звездата Сторми Даниълс и на някогашния модел на "Плейбой " Карън Макдугъл. Двете дами твърдяха, че са били в интимни връзки с Тръмп.

Тръмп отхвърли да е имал връзки с тях. През април той отхвърли да е знаел нещо за заплащанията, направени от Коен, въпреки че обясненията на президента и на юриста му Руди Джулиани.

След петъчното внасяне на документа в съда, Тръмп написа в Туитър: Това изцяло оневинява президента. Благодаря! ".

През 2011 година някогашният сенатор Джон Едуардс, който се бореше за номинацията на Демократическата партия на президентските избори през 2008 година, беше упрекнат по отношение на заплащания, направени от негово име от богат донор на акцията, с цел да бъде затворена устата на любовницата на Едуардс.

Прокуратурата съобщи тогава, че това е било нелегално подпомагане за акцията. Едуардс твърдеше, че заплащанията били направени, с цел да не научи жена му за извънбрачната му връзка, а не в полза на акцията му, по тази причина не били политически стимулирани.

Съдебно жури оправда през 2012 година демократа от Северна Каролина по едно от обвиняванията, а по останалите не може да стигне до решение. Министерството на правораздаването не върна делото за ново разглеждане.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР