За първи път при действието на сегашната нормативна уредба гласът

...
За първи път при действието на сегашната нормативна уредба гласът
Коментари Харесай

Владимир Николов: За първи път изборът на главен прокурор е толкова открит

За първи път при действието на сегашната нормативна уредба гласът на магистратите беше регистриран при извършената процедура за избор на идващ основен прокурор. Становището на Асоциацията на прокурорите в България е, че процедурата беше извършена при прецизно съблюдаване и благозвучие с наредбите на Конституцията, Закона за правосъдната власт и разпоредбите, признати от Висшия правосъден съвет. Това сподели в Сутрешния блок на Българска национална телевизия Владимир Николов, член на управителния съвет на асоциацията.

Вижте и още във видеото.

По думите му Асоциацията на прокурорите в България е взела интензивно присъединяване в процеса - първо в консултациите при президента, като излезли с стимулирано мнение какви би трябвало да са професионалните качества на претендента, задали са въпроси при прослушването на Иван Гешев пред Висш съдебен съвет, както и са изразили своята поддръжка, въз основата на всички законови критерии. За първи път се организира толкоз открита и обществена процедура, сподели Владимир Николов.

Той разяснява, че би трябвало да бъде зачетено правото на глас на всички хора от системата, които са изразили своята поддръжка за Иван Гешев.
Владимир Николов: Номинацията на господин Иван Гешев беше направена от целия състав на прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет, там за първи път вземат участие и определени директно от прокурорите и следователите наши сътрудници. Всички те застанаха с името си, с достойнството си, с професионалните си достолепия зад тази номинация. Много е елементарно анонимно да хвърляш яйца и кофички с кисело мляко по постройката на Висшия правосъден съвет, до момента в който виновната и рационална позиция в една правова страна е всеки, съгласно своите пълномощия, съблюдавайки разделянето на управляващите, да отбрани своето мнение.

За през днешния ден е проведен нов митинг против избора на Иван Гешев за началник на държавното обвиняване. Организаторите от " Правосъдие за всеки " упорстват президентът Румен Радев да не подписва указа за назначението му и да сезира Конституционния съд.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР