За първи път показват заедно всички 14 спасени бойни знамена

...
За първи път показват заедно всички 14 спасени бойни знамена
Коментари Харесай

За първи път! Показват спасените бойни знамена от Първата световна война в НВИМ

За първи път демонстрират дружно всички 14 избавени бойни флагове на Българската войска. Изложбата е в Националния военноисторически музей (НВИМ) и е във връзка две значими годишнини - 140 години от основаването на Българската войска и 100 години от края на Първата международна война.
„ Потъналите в забвение герои, които в трагичните дни на септември 1918 година съумяват да извършат поредност от подвизи, с цел да спасят тези флагове, би трябвало да се покажат. Те са най-големите светини. Под тези дипли бойците са воювали и загивали ", съобщи доктор Стоян Николов, началник научна група в НВИМ.

„ Войниците получават заповед да изгорят знамената, само че да не ги дадат в плен. Хората взимат съответното решение, че не могат да изгорят знамената, тъй като престават да съществуват като военна част”, сподели доцент доктор Соня Пенкова, шеф на НВИМ пред НТВ.

Българските офицери и бойци, останали в заложничество, смъкват от дръжките знамената и с цел да не ги предадат във противников ръце, с риск за живота си, ги укриват пренасяйки ги в България. Този акт на мъжество остава в историята като един от най-емблематичните образци за запазване на достойнството и славата на Българската войска.

" Най-сериозните триумфи на Българската войска е непопадането на български флагове в плен ", добави доцент доктор Соня Пенкова. Всяко знаме е очевидец на героични действия.

" Много флагове не престават своя път и във Втората международна война. Като да вземем за пример, тези с петолъчката. Това е особено за знамената от Втората международна война. Има заповед от командира на Първа българска войска, съгласно която би трябвало да се заличат всички монархически знаци. За страдание има и по-лоши от този, когато са изрязвани самите вензели на владетеля, тук са единствено пришити ", добави доцент доктор Соня Пенкова.

Изложени са и персонални движимости, медали, гривните, заковани към дръжката на знамената, както и един уникат - щемпел на настоящата войска от времето на Първата международна война.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР