За първи път по време на средновековния фестивал "БъдинЪ" във

...
За първи път по време на средновековния фестивал "БъдинЪ" във
Коментари Харесай

Средновековният фестивал във Видин показа обсадата на Бдинската крепост през XI век

За първи път по време на средновековния фестивал "БъдинЪ " във Видин бе показана обсадата и завладяването на Бдинската цитадела от византийския император Василий II при започване на XI век и налагането на ромейска власт. С възстановката на този исторически миг стартира осмото издание на обичайното събитие, което се провежда от локалната администрация.
Много видинчани и посетители на града се събраха, с цел да следят пресъздаването на траялите 8 месеца обсадни дейности, договарянията сред българи и византийци и влизането на василевса в крепостта „ Баба Вида”. Те разгледаха с интерес и средновековния пазар, спретнат във вътрешния двор.
Сред присъстващите бяха заместник-кметовете на общината Борислава Борисова и Десислава Тодорова.
Възстановяването на държавната самостоятелност вследствие на въстанието на братята Асен и Петър, също бе част от програмата. Всички исторически подиуми са опит да приближат публиката до отминали средновековни събития. Те се осъществят от „ Първи италийски легион “ към съдружие „ Съвет по туризъм “ - Свищов.
Посетителите имаха опция да се насладят и на впечатляващо огнено шоу, квалифицирано от участниците от група „ Феникс “.
Фестивалът „ БъдинЪ” продължи и през днешния ден с възстановка на боен конфликт сред българи и византийци на моста на крепостта „ Баба Вида”. Акцентът обаче бе анимацията за деца. Имаше доста искащи да се включат в ролевите игри, в надпревари като дърпане на въже, скачане с чували и други Целта бе както развлечение, по този начин и извличане на знания за живота и бита на хората, живели в една далечна ера.
Не единствено малчуганите, само че и родителите им си направиха фотоси за спомен с възстановчиците от „ Първи италийски легион “ прегледа с интерес средновековния пазар във вътрешния двор на крепостта.
През втория ден на фестивала бе показано и оповестяването на властта на видинския диктатор Шишман.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР