За първи път по време на изследването на дълбокия космос

...
За първи път по време на изследването на дълбокия космос
Коментари Харесай

Откриха екзопланета с магнитно поле като на Земята

За първи път по време на проучването на дълбокия космос отвън Слънчевата система астрономите откриха планета със следи от магнитно поле. За нашата Земя магнитното поле е тип щит, който защищава планетата от разрушителното лъчение на енергийни частици от слънчевия вятър. Предполага се, че съществуването на магнитосфера на други планети също обезпечава отбрана от нездравословните галактически лъчения и разрешава развиването на органически живот.

Магнитното поле на екзопланетата HAT-P-11b е намерено от астрономи от Университета на Аризона, употребявайки данни от галактическата обсерватория Хъбъл. Размерите на планетата са сравними с размерите на " нашия " Нептун, а следите от магнитното поле са разпознати по диря от заредени въглеродни частици, протягащи дълга " опашка " зад HAT-P-11b. Изследването на екзопланетата е осъществено в ултравиолетовия набор. Разстоянието от Земята до неповторимата планета, намираща се в съзвездието Лебед е 123 светлинни години. Инструментите на Хъбъл са разкрили въглеродни йони - заредени частици, които взаимодействат с магнитните полета, които пък заобикалят планетата в по този начин наречената магнитосфера.
`Откриха

Според учените за първи път отвън Слънчевата система е разпозната планета с признаци на магнитно поле. Един от ръководителите на плана в Университета на Аризона, професор Джилда Балестър, сподели, че както на Земята, мощните магнитни полета на екзопланетата могат да защитят нейната атмосфера и повърхнина от нездравословното влияние на енергийните частици от слънчевия вятър. Една предпазена планета има всички шансове за пораждане и развиване на органически живот.

По време на проучването астрономите следят въглеродни йони освен в непосредствена непосредственост до планетата, само че и в зоната на " опашката ", където частиците " отлитат " от HAT-P-11b със скорост от към 160 хиляди километра в час. Йонната диря се простира зад планетата на разстояние до 1 астрономическа единица (разстоянието от Земята до Слънцето). Учените от Аризона са подкрепени в проучването от астрономи от Парижкия институт по астрофизика, които основават компютърен тримерен модел на взаимоотношението на магнитното поле на планетата с горните пластове на атмосферата и слънчевия вятър, приближаващ от космоса.

Физическите процеси, протичащи в магнитосферата на Земята и HAT-P-11b, се оказват идентични. Екзопланетата обаче е прекомерно покрай „ своето Слънце “ (1/20 от дистанцията от Земята до Слънцето), а горната атмосфера на HAT-P-11b безусловно „ изпарява “ и основава „ опашка “ на магнитосфера. Учените също по този начин откриват, че съставът на атмосферата на екзопланетата, а точно нейната металност (наличието на химични детайли, по-тежки от водорода и хелия), е малко по-нисък от предстоящото, което съгласно откривателите може да „ оспори актуалната доктрина за образуването на екзопланети. " Масата на HAT-P-11b е 8% от тази на Юпитер и учените допускат, че екзопланетата има повече аналогия с " нашия " Юпитер, в сравнение с с богатия на метали Нептун.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР