За първи път по предварителни данни София е влязла в

...
За първи път по предварителни данни София е влязла в
Коментари Харесай

Изненада! София изпълни нормата за чист въздух за 2019 г.

За първи път по предварителни данни София е влезнала в средногодишната норма за фини прахови частици от 40 микрограма на куб. м на всички 6 измервателни станции през 2019 година

На две от тях е реализирано и сходство с допустимия брой дни превишения на средноденонощната норма.

Това сочат предварителните данни на Столичната община, заяви зам.-кметът по екология Йоана Христова.

"Това е триумф и демонстрира, че всички ограничения, които подхващаме, дават резултат ", добави тя. Започва и работата по създаване на нова стратегия за възстановяване на качеството на въздуха в София.

Тя би трябвало да в подготвена до края на годината и да влезе в действие през 2021 година

Новите ограничения ще работят до 2026 година Екипът, който ще създаде програмата, би трябвало да направи разбор дали включването на ограничения като безвъзмезден градски превоз да вземем за пример в дни с замърсен въздух ще има нужния дълготраен резултат.

Част от новата стратегия е и планирано моделиране на зони с ниски излъчвания.

"Това може да са улици или цели карета с цялостна възбрана от влизане на коли или частична - за избрани категории коли с по-нисък екостандарт| ".

"Трябва да се дефинира кой да е обсегът на тези зони, дали да са непрекъснати или краткотрайни. Ще се направи планирано моделиране и следва да забележим какво ще предложат експертите”, посочи Христова.

Действащата стратегия за качеството на въздуха включва над 100 ограничения.

Сред тях са подмяната на старите отоплителни уреди на общо 20 000 семейства, ползващи дърва и въглища, в идващите 3 година и монтирането на до 2000 филтъра на комините на жилищни здания предпочитано в регионите "Слатина " и "Красна поляна ", а по-късно и в други.

Част от програмата е и разширението на метрото. Новата трета линия, която следва да бъде пусната, ще пести 11 000 т. нездравословни излъчвания годишно.

За по-привлекателен градски превоз, който да накара повече софиянци да го употребяват и да оставят колите си, в последните години бяха доставени 268 газови рейса и 20 електробуса.

Всяка година общината засажда над 2000 дървета и залесява по 370 дка горски терени.

По самодейност на Столичната община и на кмета Йорданка Фандъкова бе изменен стандартът за твърдите горива, употребени за битово отопление, с цел да се понижи замърсяването.

На финала е и въвеждането на екостикери за колите, което да разреши в дни с замърсен въздух общините да лимитират придвижването на коли с невисок екостандарт. Предложено е също по този начин и инкриминиране на горенето на боклуци.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР