За първи път първият учебен срок ще завърши по различно

...
За първи път първият учебен срок ще завърши по различно
Коментари Харесай

За пръв път: Първият срок ще завърши по различно време в отделните училища

За първи път първият образователен период ще приключи по друго време за разнообразни учебни заведения и класове. Причината – поради Коронавирус рецесията и невъзможността някои деца да се образоват пълноценно. Освен на 2 февруари както нормално, за някои възпитаници срокът може да приключи на 16-и или 23-и февруари. Има и още вероятни разновидности, оповестява Българска национална телевизия.
Заради Коронавирус рецесията просветното министерство разгласи две буферни седмици за учениците от 4 до 6 клас и три за тези от 1 до 3 клас. Те могат да се употребяват при положение, че сега учениците, изключително по-малките, не се образоват дейно в отдалечената форма. Предвижда се вместо уроци, отсъствия и оценки да има да вземем за пример занимания по ползи. Тъй като обаче в закона е записано образователните седмици на първия период да са 18, а тези две или три седмици не са образователни, то краят на първия период се измества.
 Коледната почивка стартира по-рано и се удължава Коледната почивка стартира по-рано и се удължава
Министърът на образованието е подписал заповедта за удължение на коледната почивка,  която ще стартира още на 21 декември, вместо...
Какви разновидности имат учебните заведения? “Решенията са доста разнообразни, огромен набор от благоприятни условия имат и няма по какъв начин да определим една дата “, споделя Евгения Костадинова, шеф на Дирекция " Съдържание в учебното и предучилищното обучение " към МОН.
Първо учениците от 7 до 12 клас приключват обикновено на 2 февруари, имат един ден почивка и на 4-и са на учебно заведение. Това се отнася и за децата от 1 до 6 клас, които сега учат без проблеми отдалечено. Втори вид - учениците от 1 до 3 клас взимат трите буферни седмици поради усложнения в отдалеченото образование и завършват периода на 23 февруари. Трети вид - учениците от 4 до 6 клас взимат двете буферни седмици и завършват периода на 16 февруари. Четвърти вид - учебното заведение взема решение да не вземе напълно двете или трите седмици и завършва периода на определена от него по-ранна дата. Двете или трите седмици могат да се вземат както преди коледната почивка, по този начин и след нея
Досега в никакъв случай не се е случвало първият образователен период да приключва по друго време за разнообразни учебни заведения и възпитаници. Коронавирус рецесията наложи министерството да предприеме тази мярка. “Малко комплицирана обстановка, само че аз съм уверена, че шефовете и учебните управления ще се оправят и в действителност учителите в началния стадий ще преценяват кое е най-добре за техните възпитаници “, споделя още Евгения Костадинова.
Заради всичко това се измества и краят на образователната година. Децата от 1 до 3 клас ще учат до 23 юни, а тези от 4 до 11 клас - до 30 юни. Тези възпитаници, които в този момент учат отдалечено без проблеми, ще вземат буферните седмици в края на годината под формата, да вземем за пример, на екскурзии. Така ще създадат и в 51-о учебно заведение, които ще приключат първия период на 2 февруари.
 Образователният министър: Удължаваме образователната година с 2 седмици Образователният министър: Удължаваме образователната година с 2 седмици
Между 35 000 и 40 000 деца съгласно данни от пролетта няма да се включат дейно в отдалеченото образование. Над 10% са децата, които не...
В 75-о главно учебно заведение в квартал " Факултета " обаче са решили децата от 1 до 3 клас да се възползват от буфера и първият им период да продължи до 23 февруари. Учениците от 4 до 7 клас обаче ще приключат на друга дата - 2 февруари. “Възможно е, мисля, че няма да има спънка, те са в обособени класове и в обособени смени учат “, споделя шефът на 75-то ОУ Лава Коцева.
И още значима информация - датите на Общинските кръгове на всички училищен олимпиади се изместват и те ще се проведат не по-късно от две седмици преди Областните кръгове. Някои от олимпиадите, като тази по астрономия да вземем за пример, ще се проведат отдалечено.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР