За първи път откакто ООН документира цивилните жертви в Афганистан

...
За първи път откакто ООН документира цивилните жертви в Афганистан
Коментари Харесай

Американските и афганистанските сили убили повече цивилни от талибаните

За първи път откогато Организация на обединените нации документира цивилните жертви в Афганистан преди десетилетие, повече цивилни са убити от афганистанското държавно управление и американските сили , в сравнение с талибаните и други екстремисти, написа " Ню Йорк таймс ".

Цивилните жертви вследствие на дейности на проправителствени сили са се нараснали през първата четвърт на тази година , макар че като цяло има спад на общия брой на починалите цивилни до най-ниското равнище за този интервал от 2013 година
 Четирима американски военни убити при атентат в Афганистан
Четирима американски военни убити при атентат в Афганистан

Талибаните поеха отговорност за офанзивата

Организация на обединените нации отбелязва в отчета си за първото тримесечие, че проправителствените сили са виновни за 53% от починалите цивилни . Но екстремистите са виновни за множеството (54%) цивилни жертви като цяло, даже и откакто броят на самоубийствените атентати е намалял в съпоставяне със същия интервал на 2018 година

По време на първите три месеца на тази година военните интервенции са нарастнали, до момента в който двете страни се пробват да окажат напън на мирните договаряния сред Съединени американски щати и талибаните в Доха, Катар. В същото време има условен спад на самоубийствените офанзиви , изключително в столицата Кабул. Столицата е неведнъж нападана по време на спора, който е в осемнадесетата си година.

581 цивилни са убити и 1192 са ранени по време на първото тримесечие , което е 23% спад в съпоставяне със същия интервал на 2018 година

Въздушните интервенции са третата причина за убийството на цивилни . Загинали са 145 цивилни и са ранени 83 през интервала, което е 41% нарастване спрямо първата четвърт на 2018 година Почти всички удари са осъществени от американците.
 Антитерористична интервенция в Афганистан
Антитерористична интервенция в Афганистан

70 души са убити

Последните данни, предоставени от американските военни, демонстрират, че самолети на Съединени американски щати са хвърлили 790 бомби и други боеприпаси в Афганистан през януари и февруари. През същите месеци на 2018 година американците са хвърлили 847 бомби.

В отчета за тримесечието документирани четири самоубийствени атентата на талибаните, при които са починали 178 цивилни. За същия интервал на 2018 година са били осъществени 19 самоубийствени атентата и са починали 751 души.

Талибаните, " Ислямска страна " и други екстремисти са умъртвили 227 цивилни и са ранили 736 през първото тримесечие на тази година , което е спад от 36% по отношение на същия интервал на 2018 година

Организация на обединените нации отбелязва, че проправителствените сили са умъртвили 305 цивилни и са ранили 303 - 39% нарастване по отношение на предходната година и 34% от всички цивилни жертви през първото тримесечие на тази година.

През февруари международната организация разгласи, че 2018 година е най-кръвопролитната година за афганистанските цивилни , откогато се събира информация за жертвите от 2009 година През посочената година съвсем 4000 души са починали, в това число и рекорден брой деца . През 2018 година 63% от цивилните жертви са вследствие на дейности на екстремистите и 24% на проправителствените сили.

В момента Съединени американски щати имат 14 000 бойци в Афганистан.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР