За първи път от завръщането си в MotoGP отборът на

...
За първи път от завръщането си в MotoGP отборът на
Коментари Харесай

Съдбата на Сузуки и КТМ, която Априлия ще иска да избегне през 2023 година

За първи път от завръщането си в MotoGP тимът на Априлия няма да разполага с отстъпките, които се дават на производителите, които не се показват добре. Тези отстъпки включват разрешение за потреблението на повече мотори в рамките даден сезон, както и тяхното развиване. Освен това отборите, които разполагат с тези отстъпки могат да организират и частни проби със своите спортни водачи, което не е разрешено на останалите екипи.

Тези отстъпки се губят когато даден производител събере шест наказателни точки в границите на два сезона посредством резултатите си в обособените надпревари. Тези наказателни точки се получават при класиране на подиума, като за победа се дават 3, за второ място 2 и за трето – 1.
 Потенциалните „ минуси “ на мощното показване на Априлия в MotoGP през 2022 Потенциалните „ минуси “ на мощното показване на Априлия в MotoGP през 2022
Априлия съумя да премине тази граница след доста мощното си показване през предходната година, когато Алейш Еспаргаро победи в Аржентина, а също така той и Маверик Винялес записаха още осем чаквания на почетната стълбичка, а отборът приключи на трето място в отборния шампионат, както и конструкторския подобен.

Големият въпрос пред Априлия в този момент е дали италианците ще последват ориста на КТМ и Сузуки, които записаха декаданс откакто изгубиха своите отстъпки в предишното. При Сузуки това оттегляне бе толкоз огромна, че откакто Андреа Яноне и Алекс Ринс не записаха нито един подиум в хода на сезон 2017 японският произоводител още веднъж получи тези отстъпки за 2018 година.

КТМ пък загуби своите отстъпки в края на 2020 година, откакто завоюва три победи в границите на 14 надпревари и приключи на четвърта позиция в конструкторския шампионат и трета в отборния. През 2021 и 2022 обаче австрийският производител записа по единствено две победи, като три от тях бяха в мокри надпревари.

„ Загубата на отстъпките се случи от дълго време, само че ние несъмнено подценихме по какъв начин това ще ни се отрази – съобщи моторспорт шефът на КТМ Пит Бейрер. – Изведнъж спортните ни водачи нямаха право да вземат участие в тестванията. Така че в случай че искахме да завършваме усъвършенствания с тях, ние трябваше да използваме петъчната първа подготовка за задачата. Така безусловно целият ни уикенд се объркваше.

„ В предишното ние използвахме 6-7 разнообразни шасита на година и в случай че да вземем за пример нещо не работеше при седмото шаси ние се връщахме примерно към четвъртото, тъй като то ни даваше известно преимущество. Миналата година обаче ние имахме единствено едно ново шаси за цялата година, за последното съревнование във Валенсия, само че то бе тестване доста добре от Дани (Педроса) преди този момент на разнообразни писти.

„ Ние го дадохме на Брад (Биндър) и той имаше доста мощен уикенд. Но отново имаше леко „ заметресение “ с неговото въвеждане в петък и събота, до момента в който той разбере по какъв начин то работи. Определено тези моменти би трябвало да са по-малко, в случай че искаш да си сполучлив тим, само че въпреки това би трябвало и да се развиваш. Трябва да се откри верният баланс, което не е елементарно.

„ Няма по какъв начин просто да седиш облегнат и да не пипаш мотора, тъй като в случай че погледнете времената, спортът става все по-бърз и по-бърз всяка година, а от време на време и от съревнование на съревнование. Бих споделил, че на всеки два месеца има огромно оживление и ти би трябвало да донесеш нови елементи, другояче изоставаш “, сподели още Бейрер.

Снимки: Gettyimages
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР