За първи път от повече от четвърт век американски президент

...
За първи път от повече от четвърт век американски президент
Коментари Харесай

Близкоизточните сделки на Тръмп обявяват мир там, където никога не е имало война

За първи път от повече от четвърт век американски президент ще бъде хазаин на гала по сключване на съглашение сред израелци и араби в Белия дом, като го назовава " исторически пробив " в район, прочут със своите мъчни за споразумяване спорове, написа Джоузеф Краус от Асошиейтед прес, представен от Българска телеграфна агенция.

Но въпреки че събитието ще бъде преценявано през призмата на проправили пътя съглашения, поставили завършек на десетилетията на войни сред Израел и прилежащите Египет и Йордания и почнали мирния развой с палестинците, действителността е много друга.

Обединените арабски емирства (ОАЕ) ще открият дипломатически връзки с Израел - също съдружник на Съединени американски щати, с който в никакъв случай не са воювали. Това ще направи публични двустранните връзки, датиращи от няколко години. Споразумението затвърждава един всекидневен съюз против Иран и може да даде опция на ОАЕ да се снабдят с усъвършенствани оръжия от Съединени американски щати, до момента в който надалеч по-сложният израелско-палестински спор остава все толкоз сложен за решение.

Това не попречи на американския президент Доналд Тръмп да дефинира съглашението с ОАЕ, което беше оповестено предишния месец, като предвестител на " преди немислима районна промяна ".

Подобно съглашение с Бахрейн беше оповестено в петък. Бахрейн, който одобри израелски министър още през 1994 година, също формализира отдавнашни връзки.

Споразумението с Бахрейн усили опцията Саудитска Арабия - най-ценната премия в устрема на Израел да реализира нормализация - да последва този образец. Сунитска монархия, Бахрейн е непосредствен съдружник на Саудитска Арабия, която през 2011 година оказа помощ за смазването на протест измежду шиитското болшинство в островната страна. Саудитска Арабия безмълвно одобри съглашението с ОАЕ, като отвори въздушното си пространство за пътнически полети сред Израел и Емирствата.

Спорно е обаче дали сходни съглашения, измежду към този момент другарски страни, вършат доста за постигането на районен мир.

Основният спор в района изправя Израел и арабските страни от Залива против Иран и неговите съдружници. Мнозина считат, че в дълготраен проект най-голямата опасност за оцеляването на Израел като най-вече еврейска и демократична страна е спорът с палестинците, които скоро може да са повече от израелците в територията сред Средиземно море и река Йордан.

Администрацията на Тръмп се надява, че до момента в който от ден на ден арабски страни възстановяват връзките си с Израел, това ще окаже напън върху палестинците за връщане към мирните договаряния, спрени от повече от едно десетилетие.

През последните три години Тръмп спря помощта за палестинците , призна оспорвания Ерусалим за столица на Израел, отхвърли се от отдавнашната американска позиция срещу еврейските селища и показа кротичък проект за Близкия изток, който изрично е привързан в интерес на Израел.

В същото време може да се твърди, че краят на отдавнашния арабски консенсус, че признаването на Израел е допустимо единствено в подмяна на териториални отстъпки направи палестинците по-слаби, изолирани и деморализирани, в сравнение с в който и да било миг от тяхната история.

Но вместо да сплаши палестинските водачи и да ги накара да се подчинят, тези дейности единствено ги накараха да заемат по-предизвикателна позиция. През май президентът Махмуд Абас прекъсна публично всички връзки с Израел и Съединени американски щати и съобщи, че палестинците към този момент не са обвързани от никое предходно съглашение. Палестинците отхвърлиха покупко-продажбите на Израел с ОАЕ и Бахрейн, определяйки ги като изменничество към тяхната идея, и упорстват, че никоя друга страна няма правото да договаря от тяхно име.

" Нормализацията сред страни от района и Израел няма да промени същността на този спор, която е систематичното отказване на неотменимото право на палестинския народ на независимост и суверенитет ", съобщи Ханан Ашрауи, почитан палестински представител.

Даниъл Шапиро, който беше дипломат на Съединени американски щати в Израел по време на администрацията на Обама, дефинира нормализацията като положителна стъпка, която евентуално може да усъвършенства вероятностите за реализиране на мир.

" Ако бъде употребена дейно, тя може да стане основа за възобновяване на напъните за предоставяне на подтик (на опитите за реализиране на решение) с две страни ", съобщи Шапиро, който в този момент е помощник на израелския Институт за проучвания на националната сигурност. " Начело на тези старания обаче би трябвало да стои американска администрация, която е ангажирана с решението с две страни, а това е доста друго от проекта на Тръмп ".

Всеки, който се надява да позволи израелско-палестинския спор, " не би се държал по метода, по който се държа тази администрация през последните четири години ", съобщи Арън Дейвид Милър, американски посланик с опит в мирните договаряния.

" Не мисля, че (споразумението сред Израел и Бахрейн) ще улесни по някакъв метод или че ще ни приближи действително до сериозните договаряния, само че бих декларирал същото и преди съглашението сред Израел и ОАЕ ", сподели Милър, който сега работи във Фондация Карнеги за интернационален мир.

Подходът на Тръмп притисна палестинците в ъгъла, само че и удостоверява отдавнашното разбиране на израелския министър председател Бенямин Нетаняху, че неговата страна може да подсигурява бъдещето си и да избегне интернационалната изолираност, без да прави никакви отстъпки пред палестинците.

От над три десетилетия палестинците желаят самостоятелна страна, която да включва Източен Ерусалим, Западния бряг и линията Газа - територии, завладяни от Израел през войната с арабски страни през 1967 година. Израел се изтегли от Газа през 2005 година, само че наложи обсада, откакто екстремистката формация Хамас завзе властта там две години по-късно.

Планът на Тръмп би разрешил на Израел да анексира до 30 на 100 от окупирания Западен бряг , в това число всички огромни еврейски селища. Палестинците биха останали с разпръснати анклави, заобиколени от Израел, който ще има надзор върху сигурността като цяло. Нетаняху многозначително назовава това образувание, " което президентът Тръмп дефинира като страна ".

ОАЕ съобщи, че съглашението им с Израел изключило опцията за анексиране, само че Нетаняху е казвал, че паузата е краткотрайна и Израел продължава да държи на проекта на Тръмп.

Планът не планува категорично " палестинска страна с даже дребна степен на суверенитет ", съобщи Шапиро. " За благополучие съглашението с ОАЕ изключи разновидността за анексия. Сега е време да се откажем от други аспекти на проекта на Тръмп ".

Бившият вицепрезидент на Съединени американски щати Джо Байдън дава обещание по-безпристрастен метод , в случай че бъде определен за президент през ноември. Той е съперник на анексията и съвсем сигурно би отменил проекта на Тръмп.

Преизбирането на Тръмп би подложило палестинците на още по-голям напън, като евентуално може да ги накара да се откажат въобще от решението с две страни и да изискат равни права в единна двунационална страна.

Сегашното палестинско управление е срещу сходен вид, също както и по-голямата част от израелците и палестинците, само че това може да се промени, в случай че Тръмп и Нетаняху съумеят да смажат палестинските очаквания за държавност.

" Допускането е, че палестинците нямат никакъв избор, с изключение на да го одобряват ", съобщи Хю Ловат, специалист по политически въпроси$ в Европейския съвет за външни връзки.

" Но в действителност палестинците имат различен избор, а точно - да слагат претенции за равни права в границите на една страна ", добави той. " Това е главната уязвимост и минус на визията на Тръмп - тя схваща неправилно огромна част от тези движещи в дълготраен проект сили ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР