За първи път от повече от 20 години насам българският

...
За първи път от повече от 20 години насам българският
Коментари Харесай

Шарена черга на Йордан Радичков ще бъде представена в Столична библиотека

За първи път от повече от 20 години насам българският четец ще може да се срещне с добре забравената първа детска книга на българския публицист Йордан Радичков „ Шарена рогозка “. Всички деца ще могат да се срещнат с историите, въодушевени от детството на писателя на 30 септември от 12:30 часа до 14:00 часа в Детско-юношеския отдел на Столична библиотека на пл. „ Славейков “.
По време на представянето на „ Шарена рогозка “ родители и деца ще могат да видят и изложбата с илюстрациите на книгата на художника Мария Вълкова, проведена взаимно от издателство „ Нике “ и Столична библиотека. Заедно с това децата ще могат да чуят историите от книгата, които ще чете за нас Цвета Дойчева в кътовете на детско-юношеския център.
По самодейност на Столична библиотека и издателство „ Нике “ ще бъдат раздавани безвъзмездни карти за библиотеката за всички дребни читатели. Необходимо е единствено наличието на вашето дете и фотография.
„ Шарена рогозка “ е първата детска книга на Йордан Радичков. Като че останала в сянката на останалите му произведения и детските книги „ Ние, врабчетата “ и „ Малки жабешки истории “, „ Шарена рогозка “ е една от най-нежните и красиви произведения на писателя, ориентирани към по-малките читатели.
„ Шарена рогозка “ се появява под перото на Йордан Радичков през 1964 година. Писателят рисува картини от действителността на селския живот, който е обитаем от своенравното животинско царство и неопитомимите естествени стихии.
Магаре, което спори със личната си сянка, жаба, която скапва детската фикция, овни, които срутват цели дворци, прасе, което спори с ветровете, охлюв, тръгнал на околсветско странствуване и деца, откриващи света, са единствено дребна част от историите, поместени в „ Шарена рогозка “.
Книгата е плод освен на въображението на създателя, само че и на Радичковите мемоари от личното му детство. Малките и огромни читатели ще научат по какъв начин е измислена стенобойната машина, какъв брой котки са нужни, с цел да изядат един кит, за какво се окачва торбата на крушата, по какъв начин да се качим на небето, защо се желае муцуна, по какъв начин се опознава светът, защо се карат жабите и от кое място идва силата на слънцето.

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР