За първи път от над 20 години изцяло български изкуствен

...
За първи път от над 20 години изцяло български изкуствен
Коментари Харесай

За първи път от над 20 години изцяло български изкуствен спътник ще полети в орбита

За първи път от над 20 години напълно български неестествен сателит ще полети в орбита. Спътникът ще бъде съединен в България от самостоятелния интернационален теоретичен екип BOREAS и изстрелян през 2013 година. Ракетата-носител Haas 2C ще е в развой на конструиране от румънската аерокосмическа асоциация ARCA. Това заяви за Агенция " Фокус " Здравко Димитров, координатор в BOREAS.

BOREAS (Bulgarian Orbital Research And Satellites) се състои от студенти от България, Канада и ОАЕ. Спътникът, чието планово наименование, е CubeMessenger, ще бъде направен по технологията за стандартизирани дребни спътници CubeSat и ще има тегло от един кг. Мисията му включва експериментиране на съставни елементи за по-големи, бъдещи галактически апарати и придобиване на на практика опит в използването на стандарта CubeSat. Екипът възнамерява да употребява технологията, с цел да сътвори и по-амбициозен сателит с задача в лунна орбита в недалечното бъдеще.

Ракетата-носител е създадена от неправителствената Румънска Асоциация за Космонавтика и Аеронавтика (ARCA), която работи и по план за изпращане на румънски космонавт със лична ракета до 2025 година.

Източник: factor-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР