За първи път от началото на войната в Близкия изток

...
За първи път от началото на войната в Близкия изток
Коментари Харесай

Израел и Хамас си размениха хора в плен за първи път от началото на войната

За първи път от началото на войната в Близкия изток - с изключение на удари - Израел и Хамас си размениха и хора в плен. След краткотрайното прекъсване на огъня - групировката пусна на независимост 12 тайландски служащи и 13 израелски жители. От своя страна Израел пусна 39 дами и младежи от пандизите си. В тях има повече от 8000 палестинци. 

Часове преди да ги видят още веднъж - околните им излязоха по улиците.

Примирието сред Израел и Хамас влезе в действие тази заран и ще продължи 4 дни. Очаква се размяната на общо най-малко 50 заложници и 150 палестински пандизчии. Лидерът на Хамас дефинира договарянията като " сложни " и упрекна Израел в геноцид.

 
След близо 50 дни закононарушения и грубост и заради твърдата опозиция на нашия народ, с която се е сблъскал с всички области, врагът се преценява с изискванията за опозиция и волята на нашия горделив народ, която докара до съглашение за помирение и замяна на пандизчии.
Исмаил Хание, водач на политическото бюро на Хамас

Междувременно хиляди палестинци, които се изтеглиха от северните към южните елементи на Газа, пробват да се върнат назад в домовете си. Според локални медии армията на Израел е блокирала пътя им. А десетки камиони с храна и гориво на границата с Египет - поеха към палестинския анклав.

Въпреки сделките от последните дни - министърът на външните работи на страната напомни, че войната няма да завърши скоро. Часове преди примирието да влезе в действие, израелските сили са унищожили още тунели към болничното заведение " Ал Шифа ". 

 
Ще продължим и след паузата, с цел да защитим Израел. И призоваваме целия свят да работи с нас, с цел да освободим Газа от Хамас.
Ели Коен, министър на външните работи на Израел

Лидерите на Белгия и Испания продължиха обиколката си в Близкия изток с диалози с египетския президент и генералния секретар на Арабската лига в Кайро. Александер де Кроо и Педро Санчес настояха за още филантропични доставки за Газа. 

 
Временното преустановяване на огъня е положително, само че задачата е непрекъснато преустановяване. Нека използваме този миг като път към непрекъснато прекъсване на огъня.
Александер де Кроо, министър-председател на Белгия

Британският външен министър Дейвид Камерън се срещна с палестинския президент Махмуд Абас и даде обещание 30 млн. паунда филантропична помощ за Газа.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР