За първи път от много избори насам резултатът от местния

...
За първи път от много избори насам резултатът от местния
Коментари Харесай

Страхил Делийски: БСП ще реши изхода от предизборната надпревара

За първи път от доста избори насам резултатът от локалния избор не е предупреден. Това е качествено нова обстановка, която слага и гласоподавателя пред по-голяма отговорност. Това разяснява пред БНР политологът Страхил Делийски.

Дългото оставане на власт на едни и същи хора носи след себе си избран вид корпоративни зависимости и връзки, които значително блокират цялостното концептуално развиване на града, добави той.

Делийски акцентира, че, в случай че ръководещата партия изгуби София, ще последва "имиджов символен резултат ": "Да държиш столицата значи доста в символен проект. София и огромните градове, този конструкт, зависи от положителните връзки на централната власт. При неособено положителното положение на обществените финанси на огромна част от общините положителните връзки с централната власт подсигуряват обичайно действие на общинските действия. Затова е значимо отношението локална – централна власт, а в обстановка на недобра финансова настройка това ражда от ден на ден зависимости. Този, който "държи " София и огромните градове, е мощният политически индивид ".

По думите на Страхил Делийски, "при състояние че не сме в горещата фаза на акцията, взаимоотношенията Мая Манолова – Българска социалистическа партия са към момента политически леко неизяснени ": "Очевидно е, че Манолова тича в своя писта, само че в това време прави невероятно Българска социалистическа партия да развие в същност личната си акция ".

Изходът от предизборната конкуренция ще реши Българска социалистическа партия, безапелационен е политологът.

Според него фокусът върху кмета измества по-важната тематика – тази за структурата на Общинския съвет: "Защото в действителност там е политическото пространство. Кмет без свястно болшинство е с вързани ръце ".

Ако Българска социалистическа партия желае да даде сигнал на гласоподавателите си в страната през изборите в София, би трябвало съществено да се потруди за сензитивно увеличение на наличието си в Общинския съвет, съобщи Делийски.

Според Страхил Делийски пред Йорданка Фандъкова има най-големи шансове да завоюва кметското място на първи тур, само че това не подсигурява печеленето на изборите като цяло.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР