За първи път от избухването на глобалната пандемия от COVID-19

...
За първи път от избухването на глобалната пандемия от COVID-19
Коментари Харесай

Важни неща, които трябва да знаем за Делта варианта

 За първи път от експлоадирането на световната пандемия от COVID-19 светът има вяра – или най-малко изпитва сдържан оптимизъм, че нейният край наближава.

Учените обаче предизвестяват, че не трябва да се радваме преждевременно. Има съществени опасения, че нови разновидности на вируса могат да го създадат доста по-опасен от преди.

Подобна вариация е така наречен " Делта “ вид, случаи на който са регистрирани в огромен брой страни, в това число и в България. Какво в действителност би трябвало да знаем за него?

" Делта “ разновидността е по-заразна от останалите варианти на вируса

" Делта “ е другото име на разновидността B.1.617.2 – разновидност на SARS-CoV-2, появила се за пръв път в Индия. Първият случай беше регистриран през декември 2020 година. Щамът се популяризира извънредно бързо и за няколко месеца бяха регистрирани хиляди случаи в Съединени американски щати и Англия. Световната здравна организация означи, че това е мотив за съществени терзания.

" Новият вариант се популяризира с трагична скорост. Той е 50 % по-заразен от " Алфа “ разновидността, която пък беше 50 % по-заразна от истинския вариант на SARS-CoV-2 “, отбелязва епидемиологът от Йейлския университет доктор Пери Уилсън. " Нека си представим среда, в която никой не е ваксиниран и не се носят защитни маски. Оригиналният вариант на ковид може да бъде излъчен от един човек на 2,5 други. В същата среда, " Делта “ вирусът може да засегне 3,5–4 души “, акцентира доктор Уилсън и прибавя: " Данните, с които разполагаме сега, изрично демонстрират, че доста бързо новата разновидност се трансформира в доминантен вариант “.

Неваксинираните хора са изложени на сериозна заплаха

Това надали е изключително изненадващо – хората, които не са си сложили ваксини, са изложени на по-голям риск да се разболеят от " Делта “ вируса спрямо тези, които са имунизирани.

Показателна е обстановката в Съединени американски щати. В някои южни щати, като Арканзас, Джорджия, Мисисипи и Мисури, където относително дребен % от популацията е имунизирано, броят на инфектираните се усилва, до момента в който в други региони обстановката е противоположната и случаите понижават, което докара до повдигане на наложените по-рано ограничаващи ограничения.

Повод за терзание е и фактът, че децата и младежите също са застрашени от новата разновидност. " Ново изследване, извършено във Англия, демонстрира, че децата, както и хората на възраст до 50 години, са 2,5 пъти по-застрашени да се заразят с " Делта “ разновидността спрямо истинския вирус “, отбелязва специалистът по заразни заболявания доктор Инджи Йълдъръм.

Той обръща внимание на обстоятелството, че в Съединени американски щати към момента няма утвърдена ваксина за деца на възраст сред 5 и 12 години, до момента в който в други страни към този момент са подхванати стъпки в тази посока. " Виждаме, че " Делта “ разновидността визира все по-млади хора. Светът би трябвало да вземе ограничения колкото се може по-бързо, с цел да бъдат предпазени всички “, приканва доктор Йълдъръм.

Какво ни чака през идващите месеци?

Колко хора ще бъдат инфектирани с " Делта “ разновидността на COVID-19, в случай че той продължи да се популяризира с сходна скорост? Учените означават, че няма еднопосочен отговор на този въпрос. Всичко зависи от това какъв брой хора са имунизирани.

" В даден регион може да има огромен брой имунизирани лица, а в различен те да са малцинство. Проблемът е, че сходни разлики ще доведат до експлоадирането на местни огнища. Вирусът ще може да се придвижва от един регион с дребен % имунизирани хора в различен “, счита доктор Уилсън.

Нека си представим следния сюжет – огромна част от популацията на даден град не е имунизирано и броят на заболелите стартира да пораства. Това би довело до претоварване на локалните лечебни заведения, които няма да могат да окажат нужната помощ на всички нуждаещи се. И какъв ще е крайният резултат? Много хора ще изгубят живота си. " Виждаме, че в разнообразни региони по целия свят има сходни евентуални огнища, където доста хора не са си сложили ваксини. Това е нещо, на което би трябвало да се обърне съществено внимание “, счита доктор Уилсън.

Все още има доста неща, които не знаем за " Делта “ вируса

Един от най-често задаваните въпроси по отношение на новата разновидност е дали тя се отразява по-тежко на човешкия организъм от истинския вирус. Изследване, извършено в Шотландия, демонстрира, че заразяване с " Делта “ разновидността усилва два пъти вероятността да се наложи хоспитализация.

В същото време има данни, че признаците на " Делта “ разновидността са разнообразни от тези на истинския вирус. " Изглежда, че кашлицата и загубата на подушване са по-редки. По-честите признаци на " Делта “ са главоболие, болки в гърлото, хрема и тресчица “, отбелязва доктор Йълдъръм.

Друг значим въпрос, на който към момента няма отговор, е дали " Делта “ разновидността съставлява заплаха за хората, които към този момент са имунизирани или са придобили имунитет по натурален път, откакто са били инфектирани с COVID-19 и са оздравели.

" Необходимо е да бъдат осъществени още изследвания, само че информацията, с която разполагаме, сочи, че сходен риск не съществува “, счита доктор Уилсън.

Според изследване, извършено във Англия, имунизациите на " Pfizer/BioNTech “ и " AstraZeneca “ понижават вероятността да се стигне до хоспитализация със надлежно 96 и 93 %. Въпреки това редица учени не изключват опцията да се наложи слагането на спомагателна ваксина против " Делта “ разновидността в близко бъдеще.

Съществуват и още въпроси, които към момента чакат своите отговори. Един от тях е за така наречен " Делта плюс “ – нов вид на " Делта “ вируса, регистриран в няколко страни, измежду които Индия, Съединени американски щати и Англия.

" Въпросната вариация има една спомагателна разновидност, наречена K417N. Тя визира протеина, нужен на вируса, с цел да болести дадена клетка “, изяснява доктор Йълдъръм. Той прибавя, че би трябвало да бъдат осъществени още проучвания, с цел да се обясни тъкмо какъв брой рискова е " Делта плюс “ разновидността и с каква скорост се популяризира тя.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР