За първи път от две десетилетия опонентите на руския президент

...
За първи път от две десетилетия опонентите на руския президент
Коментари Харесай

Краят на Путин? Вътрешните борби в Кремъл излизат наяве

За първи път от две десетилетия съперниците на съветския президент считат, че е по-вероятно той да напусне поста в близко бъдеще, макар че не са единомислещи за края на играта, кой може да го размени и по кое време. Много зависи от хода на войната, която се обръща против Владимир Путин и подкопава излъчването му на несломим водач, написа Politico в собствен разбор.

През последните няколко седмици вътрешните битки в Кремъл излязоха нескрито, като хора от близкия кръг обществено се подлагаха на критика един различен, както и висшето военно командване в Москва. Контраофанзивата на Украйна принуди деморализираните съветски сили са да се отдръпват след унизителни провали, а неправилната, непопулярна готовност има противоположен резултат на домашния фронт.

Сега наподобява, че висши чиновници се пробват да се възползват от изменящия се политически пейзаж. Наблюдателите на Кремъл настояват, че проблясъците на публично противоречие от страна на членове на съветския хайлайф, в това число чеченският водач Рамзан Кадиров и паравоенният необут Евгений Пригожин, са невиждани.

Михаил Касянов, министър-председател на Путин от 2000 до 2004 година, предвижда, че хватката на президента върху властта може ненадейно да се изплъзне.

След три или четири месеца имам вяра, че ще има решаваща смяна “, сподели пред Sky News Касянов, който в този момент живее в заточение.

Други съперници на Путин не са толкоз безапелационни във връзка с времето, само че с възходящите взаимни обвинявания и рецензии към съветските военни командири те усещат, че войната бележи повратна точка, надявайки се на началото на края на съветския цар от последните дни.

Може ли да се измъкне? Не знам “, сподели съветският заточеник и изтъкнат критик на Путин Михаил Ходорковски пред POLITICO.

Благодарение на съпротивата на Украйна и неправилните стъпки на Русия и неумелата тактичност на бойното поле, вътрешни хора в Кремъл и други огромни политически играчи наподобява към този момент мислят за живота след Путин, добави той.
Военната коалиция
Ходорковски счита, че това изяснява за какво някои хора в Кремъл се стремят към политическите прожектори, изключително Кадиров и Пригожин, които нормално са близки съдружници на съветския водач. Те са атакували съветските военни командири – мъже, които презират като „ генерали от спокойно време “.

Като водачи на „ военната коалиция “ те упорстват за по-свирепи дейности в Украйна. И двамата внимават да наподобяват лоялни, само че Ходорковски подозира, че играят двойна игра.

Днес Пригожин е под контрола на Путин “, сподели Ходорковски. „ Но той също се готви за живот след Путин. И той построява връзки с Кадиров. “

Пригожин е трансформирал метода си на деяние. В края на септември той за първи път призна, че е основал групата „ Вагнер “ – съветската паравоенна групировка, упрекната в осъществяване на груби нарушавания на човешките права в Африка, Сирия и Украйна от името на Кремъл. Това е изненадващо самопризнание, като се има поради, че той е съдил медии в предишното за това, че са го посочвали като началник на „ Вагнер “.

Сега той се показва като човек, който би трябвало да се приема на съществено като боен пълководец, и по време на контранастъплението на Украйна към Харков и Херсон приветства Кадиров за настояванията му в обществените медии за „ по-драстични ограничения “, в това число оповестяване на военно състояние в граничните региони на Русия и „ потребление на нуклеарни оръжия с дребна мощ “.

Пригожин също поддържа апела на Кадиров провалилите се командири да бъдат осъдени, лишени от звания и медали и изпратени на фронта.

Красиво, Рамзан, продължавай все по този начин “, написа Пригожин в обява в обществените мрежи. „ Тези бандити би трябвало да бъдат изпратени на фронта боси с картечници “, добави той.

Най-важното е, че и двамата заобиколиха директното неодобрение на Путин. Това може да обслужва ползите на Кремъл – обвинявайки военните и отклонявайки гнева от Путин, споделят съветски изгнаници и западни анализатори.

Путин също не се сдържа да подлага на критика Министерството на защитата – предходната седмица го укори, че не е изпълнило тъкмо заповедта му за готовност и е призовало студенти.

Забележително е, че Кремъл не укори нито Пригожин, нито Кадиров, който предходната седмица радостно разгласи, че е нараснал в чин генерал-полковник. След настояването на Кадиров за ескалация, представителят на Кремъл Дмитрий Песков меко означи пред кореспонденти в Москва, че „ ръководителите на районите имат право да изразят своята позиция “.
Внимавайте кого критикувате
Има известни съмнения, че за Путин е потребно Кадиров и Пригожин да приканват за все по-екстремни дейности, с цел да държат западните водачи обезпокоени с неизказания подтекст – внимавайте какво си пожелавате – Русия без Путин може да значи Русия на Кадиров и Пригожин. Леонид Волков, шеф на кабинета на Алексей Навални, хвърленият в пандиза опозиционен водач, разказва Пригожин като „ най-опасният нарушител в обкръжението на Путин “.

И въпреки всичко всеки, който нападна висшите сили, се пързаля върху тъничък лед. Има единствено дребна крачка от нападките против съветските генерали и министъра на защитата Сергей Шойгу поради пагубните провали до рецензиите към индивида, който ги е назначил – Путин. Миналия месец Песков предизвести, че „ сериозните гледни точки сега са в границите на закона… линията е доста, доста фина “.

Новинарският уебсайт Meduza неотдавна заяви, че изгряващите звезди Алексей Дюмин, губернаторът на Тула, и Дмитрий Миронов, някогашен началник на Ярославска област и асистент на Путин, безшумно поддържат Кадиров и Пригожин.

Войната сложи началото на обществена конкуренция за наследници “, отбелязва съветският публицист Андрей Пърцев. „ През последните години политическото маневриране в Русия беше държано в сянка, само че в тази нова епоха гръмките манифести и политическите жестове с огромна видимост още веднъж са норма “, написа той в скорошен разбор за Фондация Карнеги.

Бившият президент и някогашен министър-председател Дмитрий Медведев, който в миналото искаше да наподобява като реформатор със западни визии, направи „ вярната “ стъпка и насочи смразяващи кръвта закани, заклеймявайки НАТО. Председателят на Държавната дума Вячеслав Володин също се постанова повече на напред във времето. Същото важи и за първия заместник-началник на кабинета Сергей Кириенко, някогашен министър-председател и отегчителен функционер, който нормално заобикаля светлината на прожекторите. Той стартира да се разхожда из Донбас облечен в камуфлажна униформа.
В очакване на момента
Други основни играчи мълчат и явно отсъстват обществено. Сред тях са шефът на съветското вътрешно разузнаване на ФСБ Александър Бортников и Виктор Золотов, шеф на Националната армия и един от най-влиятелните силоваци в страната. Националната армия се състои от стотици хиляди бойци, в това число специфични полицейски елементи и сили за бързо реагиране. Золотов и Путин са работили дружно в Санкт Петербург през 90-те години, само че е известно, че Золотов е непосредствен и до Кадиров. Защо те стоят надалеч от светлината на прожекторите не е ясно; някои анализатори се чудят дали те „ държат пудрата си суха “.

По-рано тази година украинската разследваща работа съобщи, че началникът на шпионажа на ФСБ може да е част от група, планираща прелом.

Но някои анализатори са скептични, че властта на Путин се изплъзва.

Наистина мисля, че има детайл на пожелателно мислене “, споделя Емили Ферис, съветски експерт в Британския кралски институт за обединени служби. „ Би било рационално. Но не знам в действителност доколко те са в положение да вършат проекти. Путин постоянно е насърчавал съперничеството – тактика на разделяй и владей “, прибавя тя.

Въпреки това има признаци на настояща вътрешна битка за власт с образуването на два съществени съюза: „ обединението на войната “, водена от Кадиров и Пригожин, и противоположната секта, включваща службите за сигурност, Шойгу и Валери Герасимов, шеф на Генералния щаб, споделя Ходорковски. Миналата седмица Алексей Слободенюк, асистент на Пригожин и пропагандист, беше изваден от колата си от специфична част на Националната армия и арестуван, съгласно съветски изявления.

Ако войната на Путин продължи да върви зле за Русия, Ходорковски вижда два вероятни сюжета. В първия съперничещите си заговорници се сплотяват и притискат Путин да се отдръпна, тъй че основаната от него система да го надживее, обещавайки му имунитет и опазване на благосъстоянието му. В подобен случай министър председателят Михаил Мишустин, неотстъпчив някогашен шеф на Федералната данъчна работа, ще смени Путин.

Но тогава ще има битка за това кой го управлява “, споделя Ходорковски.

Друг сюжет е да има конфликт сред „ обединението на войната “ и техните съперници в организациите за сигурност и защита, които са доста по-фрагментирани и деморализирани.

Може ли Путин да преодолее следствията от своята война? Ходорковски остава нерешителен, само че прибавя:

Винаги съм считал Путин за доста прагматичен човек. Вече не мисля по този начин. Той разчита от ден на ден на страстите си. “
Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР