За първи път от догодина в България ще има ваксина

...
За първи път от догодина в България ще има ваксина
Коментари Харесай

България ще има ваксина срещу варицела от 2020 г.

За първи път от следващата година в България ще има ваксина против варицела. Тя няма да е наложителна, нито безвъзмездна, само че родителите ще имат опция да я купят от българските аптеки. В утринния блок на Българска национална телевизия проф. Татяна Червенякова увери, че най-късно до 2020-та година имунизацията ще е налична у нас.


Всяка година от варицела у нас заболяват сред 25 000 и 30 000 души. Ако те не могат отидат на работа най-малко 10 дни, то това се равнява на през целия ден безработица в град като Пловдив.
доцент Атанас Мангъров, експерт инфекциозни и детски заболявания: Колкото в по-зряла възраст кара човек варицела, толкоз по-тежко протича тя. Може да се стигне до затруднение от страна на белия дроб и от страна на нервната система.
В българските аптеки няма и в никакъв случай не е имало ваксини против варицела.
доцент Атанас Мангъров, експерт инфекциозни и детски заболявания: Човек би трябвало да има опция да отиде до аптеката, да си я купи и да си я направи.
За да си купят ваксина против варицела, българите би трябвало да пътуват до някоя от прилежащите ни страни. Очаква се обаче тя да бъде налична и у нас от следващата година.
проф. Татяна Червенякова, изпълнителен шеф на Специализирана болница за интензивно лекуване по инфекциозни заболявания: Най-късно от 2020 година тя ще влезе в нашия имунизационен календар като целесъобразна ваксина.доц. Атанас Мангъров, експерт инфекциозни и детски заболявания: Постижение е за нас, само че е и мотив за, бих споделил, позор, тъй като ние сме единствената страна в целия Европейски Съюз, в която тази ваксина не може да отиде и да си я купи.
И макар положителната вест, докторът не крие своя песимизъм.
доцент Атанас Мангъров, експерт инфекциозни и детски заболявания: Тази ваксина се " вкарва идната година " от 15 години насам.
И в случай че в Съединени американски щати и Западна Европа имунизацията е въведена преди към 30 години, у нас диалогът за нея приключва с " ще забележим ".
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР