За първи път от десетилетия НАСА ще отвори недокосвани проби

...
За първи път от десетилетия НАСА ще отвори недокосвани проби
Коментари Харесай

НАСА отваря проби от Луната, 382 кг от там има на Земята

За първи път от десетилетия НАСА ще отвори недокосвани проби от лунни скали и грунт, събрани от астронавтите от задачите " Аполо ", заяви Асошиейтед прес, представени от Българска телеграфна агенция.

Стотици такива проби са заключени в галактическия център " Джонсън " в Хюстън. Девет американски научни екипа ще получат парченце от това богатство за проучване.

През юли ще бъде маркирана 50-годишнината от стъпването на Луната, само че кураторът на лунните проби Райън Зайглър сподели, че съвпадението е инцидентно.

Именно той се грижи за опазването на лунните проби, които тежат общо 382 кг. Те са взети от 12 астронавти, стъпили на Луната от 1969 година до 1972 година Някои от пробите са опаковани под вакуум още на Луната и не са излагани на земна атмосфера. Други са замразени или съхранявани в хелий след кацането и не са докосвани от този момент.

Лабораторните експерти в този момент работят върху казуса по какъв начин да извадят мострите от контейнерите без да заразят или скапват каквото и да било.

Някои от мострите ще бъдат отворени и изпратени на учени през идната година. В съпоставяне с времето на задачите " Аполо ", днешните научни принадлежности са доста по-чувствителни.

Изследвайки лунните образци, експертите дефинираха възрастта на повърхността на Марс и Меркурий и откриха, че Юпитер и другите огромни външни планети най-вероятно са се образували по-близо до Слънцето и по-късно са се отдалечили.

Общият брой на лунните образци е над 100 000. Някои от истинските 2200 проби са начупени на по-малки части за проучване. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР