За първи път от десетилетие съставянето на правителство в Израел

...
За първи път от десетилетие съставянето на правителство в Израел
Коментари Харесай

Ройтерс: Бенямин Нетаняху не излиза от политиката

За първи път от десетилетие съставянето на държавно управление в Израел е предоставено на някой различен, а не на Бенямин Нетаняху. Седемдесетгодишният министър председател свика на два пъти избори тази година, на два пъти получи от президента опция да образува ръководеща коалиция, само че и двата пъти не съумя. Фактът, че президентът Реувен Ривлин в този момент се обръща към някой различен, прави Нетаняху още по-уязвим в битката му за политическо оцеляване, разяснява Ройтерс.

Но макар неуспеха на премиера, индивидът който на собствен ред ще опитва силите си, генералът центрист, влезнал в политиката - Бени Ганц, също няма сигурен път към триумфа. Какви са вероятните сюжети, в това число трети парламентарни избори за по-малко от година, след двата неопределени вота през април и септември.

Защо израелската политика е в задънена улица?

Скоро откакто изборите от 17 септември приключиха с патова обстановка, Ривлин даде на Нетаняху 28 дни, с цел да сформира ръководеща коалиция. В този период, който изтича през днешния ден, най-дълго управлявалият израелски министър председател убеди едвам 55 от общо 120 членове на Народното събрание, в това число обичайните си крайнодесни и ултраортодоксални съдружници, да се причислят към дясната му партия "Ликуд " за сформиране на държавно управление. След като не му доближиха шестима депутати за безусловно болшинство, Нетаняху през вчерашния ден върна мандата на президента, а представител на Ривлин, сподели че в този момент Ганц ще получи този късмет.

Един от методите за излизане от безизходицата би бил двете най-големи политически сили - партията "Ликуд " и обединението "Синьо и бяло " на Ганц - да сформират държавно управление на националното единение. В най-ранния си стадий договаряния се концентрираха върху опцията за ротация на премиерския пост, само че не доведоха до нищо. Ганц, някогашен шеф на генералния щаб, отхвърли да влезе в държавно управление, водено от Нетаняху, като посочи, че има заплаха от наказателно гонене против премиера по три каузи за корупция, по които Нетаняху отхвърля да е направил нещо неправилно. Ганц сподели също, че желае демократично държавно управление, тоeст кабинет, който да не включва религиозните сътрудници на Нетаняху.

Случвало ли се е това до момента?

Последният път, когато съставянето на кабинет бе предоставено на различен, а не на Нетаняху, бе през 2008 година, когато Ципи Ливни от разпуснатата към този момент партия "Кадима " получи шанса, само че се провали.
Това докара до изборите през 2009 година, извоювани от Нетаняху. Ливни към този момент не се завърна в огромната политика, казус, който Нетаняху ще има поради.

Какво следва?

След като през днешния ден публично получи мандат от Ривлин, Ганц ще има 28 дни, с цел да сформира коалиция. Сега той разчита на утвърждението на 54-ма депутати - със седем по-малко от нужното му за безусловно болшинство. Но 10 от тези 54 законодатели са от четирипартийния Арабски блок. Никоя партия на израелското арабско малцинство, съставляващо 21 % от популацията, в никакъв случай не е била канена да влезе в държавното управление на Израел или е желала да взе участие в него.

Без договорка с Нетаняху Ганц може да се опита да сформира държавно управление на малцинството, което да разчита на поддръжката на арабските депутати, оставащи отвън него. Но това е огромен политически риск в страна, в която се водят разгорещени разногласия за лоялността на арабските жители. Арабските депутати евентуално ще бъдат подложени на критика от личната си общественост, че поддържат политиката на израелското държавно управление към тези, които мнозина от тях считат за свои сънародници на Западния бряг и в линията Газа.

Ако и Ганц не успее?

Следва триседмичен интервал, в който 61 депутати могат да изискат от президента да разпореди задачата за съставяне на коалиция на всеки законодател - Нетаняху, Ганц или някой различен. Ако в този период не постъпи такова искане, Народното събрание ще се саморазпусне и ще бъдат планувани нови избори - съгласно политически вероятната дата е 17 март. Това би дало на Нетаняху още един късмет пред изборните урни, стига неговата партия "Ликуд " да не се разпалва против него.

Ще избегне ли Нетаняху проблемите със закона?

Може да настъпи непредвиден поврат, в случай че основният прокурор Авишай Манделблит разгласи дали ще извърши проекта си да повдигне обвинявания на Нетаняху по три каузи за корупция. Крайното му решение се чака в края на годината. Законът не задължава Нетаняху да напусне държавното управление, в случай че бъде упрекнат, само че обвиняванията и тяхната съвестност могат в допълнение да го отслабят политически.

Има ли непредвими фактори?

Авигдор Либерман, някогашен съдружник на Нетаняху и някогашен министър на защитата, оглавява ултранационалистичeската партия "Израел Бейтену ", която завоюва осем места в Народното събрание на изборите предишния месец. Засега той не е декларирал каква позиция ще заеме, изтъквайки политическите си разлики и с ултраортодоксалните поддръжници на "Ликуд ", и с левите съдружници на "Синьо и бяло ". Той доста ефикасно попречи на Нетаняху да сформира ръководеща коалиция след първите избори тази година, показа се по-добре на вторите и може да стане решителен политически балансьор при възможни трети избори.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР