За първи път от 60 години у нас се строи

...
За първи път от 60 години у нас се строи
Коментари Харесай

Строят първия затвор без решетки у нас

За първи път от 60 години у нас се строи затвор. Намира се сред Дупница и село Самораново. За него се приказва от дълго време, само че прогнозите в този момент са той да посрещне първите си жители през април следващата година. Екип на Нова направи разходка с правосъдния министър Крум Зарков в първия затвор без решетки.

Той на процедура не дава отговор на визиите за затвор в България. Намира се в полите на Рила - сред Дупница и село Самораново. На метри от настоящото затворническо общежитие.

" Това, което виждате супермодерен, в действителност дава отговор на стандартите освен за престой вътре, само че и стандартите за работа със пандизчии, тъй че да не правят повече закононарушения. Знаете, ние страните с най-голямо равнище на рецидив ", съобщи Зарков.

400 наказани ще излежават наказванията си в 200 килии, само че без решетки. Във всяка по двама пандизчии.

" Строим със средства по Норвежкия финансов механизъм. Те са предоставени от доста време, само че по една или друга причина работата по този начин и не стартира ", показа Зарков.

И въпреки към момента да няма килии, строителството напредва с бързи темпове, регистрират от Правосъдното министерство.

" Това е едно доста съвременно оборудване, което включително 8 здания. Бивши военни поделения и е над 100 дка. Целият план 35 млн. лв. без Данък добавена стойност. Най-вероятно ще се чуят и такива рецензии, че доста демократично наподобява всичко, че все едно не си в пандиза, а си на хотел. – Няма по какъв начин да наподобява демократично. Това е затвор, който дава отговор на всички европейски стандарти. Просто няма да има решетки, само че прозорците са от закалено стъкло. Цялото оборудване ще бъде опасано от 6-метрово бетонна ограда, след което ще има втори периметър – втора 5-метрова ограда. Ще бъде снабдено с най-модерната охранителна техника ", изясни Мария Павлова, заместник-министър на правораздаването.

Ще има учебно заведение, библиотека, параклис, както и индустриални цехове, в които пандизчиите ще работят. " Ще бъде построена така наречен къщурка на средата на пътя. В нея ще бъдат наставяни лишени от независимост 6 месеца преди изтърпяването на присъдата, като те тук ще перат, чистят и готвят ", уточни Павлова.

Ще има и хотел, само че единствено за чиновници. " На това място ще бъде построен образователен център за 100 индивида, в който ще се образоват чиновници на Групово дело „ Охрана ”, както новоназначени, по този начин и минаващи следващи образования. Инвестицията в добре подготвени чиновници е доста значима за цялата система и цялото общество. Към образователния център ще бъде построен и хотел, защото това са хора, които ще бъдат откъснати от работните си места и по-дълго време ще трае тяхното образование ", акцентира тя.

Заради новият затвор няма да бъдат закривани остарели. " Новият метод за превъзпитаване на наказаните ще понижи броя на рецидивистите ", надява се правосъдния министър.

" Самото място единствено по себе си не взема решение казуса. Става дума за нов метод на работа. Не за техния престой толкоз, не за кухнята или 4 кв. м, а за нов метод на работа с тях. Става дума за старания от една страна на затворническата администрация, от друга на самия лишен от независимост, в случай че той не желае, няма, и тогава ще изкара живота си на такова място ", означи Зарков.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР